Till innehåll på sidan

Skärpta regelverk för fiskodlingar

Svar på skriftlig fråga 2013/14:659 besvarad av Eva Sonidsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr L2014/ 1661/POL

Landsbygdsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:659 av Eva Sonidsson (S) Skärpta regelverk för fiskodlingar

Eva Sonidsson har frågat Lena Ek om hon avser skärpa regelverket för fiskodlingar så att odling endast får ske i slutna kassar i Bottenhavet och i våra andra vattendrag.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill inledningsvis säga att jag inte kan kommentera enskilda tillståndsärenden gällande utökning av fiskodlingarna i Höga kusten som nämns i den skriftliga frågan.

Övergödning är ett allvarligt problem, och att motverka denna är högt prioriterat av regeringen. Regeringens inriktning är att alla sektorer behöver bidra till att reducera utsläppen av fosfor och kväve inom ramen för en hållbar utveckling.

Alla verksamheter, även fiskodling, måste kunna visa att man inte överskrider de normer och krav som lagstiftningen ställer. Tillstånd till fiskodlingar regleras inom ramen för miljöbalkens prövningssystem, och alla befintliga fiskodlingar i Sverige har också fått ett sådant – antingen från länsstyrelsen eller från kommunen, beroende på odlingens storlek.

Fisk är nyttig mat, men många vilda fiskbestånd är hotade av utfiskning. För att vi ska kunna äta fisk även i framtiden behöver vattenbruket växa. Vid såväl utökning av befintliga anläggningar för vattenbruk som eventuella nya etableringar är det viktigt att minimera de negativa miljöeffekterna. Starka åtgärder behöver vidtas för att reducera utsläppen av fosfor och kväve för en långsiktigt hållbar matproduktion.

Regeringen avser inte skärpa regelverket så att odling endast får ske i slutna kassar i Bottenhavet och i våra andra vattendrag. Det är samma lagstiftning som tillämpas, oavsett var i Sverige verksamheten är belägen. För att skapa mer enhetliga handläggningsrutiner genomfördes 2012 en reform som innebar att prövningsverksamheten koncentrerades till färre länsstyrelser. Lagstiftningen är också tydlig med att delegationerna ska samverka och samråda med varandra i frågor om handläggning som är gemensamma för deras verksamheter.

Miljöprövningsdelegationen i Västernorrlands län har ansvar för att pröva ansökningar om fiskodling längs Höga kusten för anläggningar som använder mer än 40 ton fiskfoder per år. Jag förutsätter att prövningen sker på det sätt som regelverket föreskriver.

Havs- och vattenmyndigheten arbetar just nu med att ta fram en ny vägledning för prövning och tillsyn av vattenbruk med anledning av att de gamla allmänna råden är sedan 80-talet och därmed föråldrade. Sverige har stor potential för att utveckla ett hållbart vattenbruk. För att ta till vara denna potential har Statens jordbruksverk tillsammans med forskare, myndigheter, intresseorganisationer och näringen tagit fram en strategi för svenskt vattenbruk. Strategin ska konkretiseras genom en handlingsplan med ett antal åtgärder som beräknas vara klar under andra halvåret 2014.

Slutligen är det viktigt att utveckla tekniken för att samla upp foderrester och fekalier från fiskodlingar för att minimera utsläppen av kväve och fosfor till omgivande vatten.

Stockholm den 11 juni 2014

Eskil Erlandsson

Skriftlig fråga 2013/14:659 av Eva Sonidsson (S) (Besvarad 2014-06-04)

Fråga 2013/14:659 Skärpta regelverk för fiskodlingar

av Eva Sonidsson (S)

till Miljöminister Lena Ek (C)

 

Övergödning av Östersjön är ett allvarligt problem med döda bottnar och kraftig algblomning som följd. Anledningen till detta är framför allt utsläpp av kväve och fosfor. Östersjöländerna kom redan år 2007 överens om att minska dessa utsläpp, men hittills har inget av länderna nått sin del av målet.

Nu ökar belastningen utanför kulturarvet Höga kusten betydligt, genom att fiskodling i öppna kassar växer i området. Bland annat har Ålands Fiskförädling Sverige AB ansökt om tillstånd att utöka produktionen från 1 200 till 1 500 ton per år vid Mjältösund i Kramfors kommun. Utökningen skulle leda till utsläpp av 13 ton fosfor, vilket kan jämföras med reningsverken i Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik, som släpper ut drygt fyra ton per år. Enligt uppgifter söker sig åländska fiskare till Sverige, eftersom vi inte har lika skarp miljölagstiftning som Åland i fråga om utsläpp av kväve och fosfor.

Fisk är ett bra miljömässigt alternativ till kött, vilket framhålls även av landsbygdsministern. Men produktionen får inte ske med gammaldags metoder i öppna kassar, som orsakar stora utsläpp och samtidigt förstör badvatten och nätfiske för boende och för besökare i området.

Det är viktigt att Sverige går i täten, inte bara för en renare Östersjö utan även för ett renare Bottenhav och andra vattendrag. Ett viktigt steg i denna utveckling är miljömässigt hållbart vattenbruk, som bland annat innehåller fiskodling i slutna kassar.

Avser miljöministern att skärpa regelverket för fiskodlingar så att odling endast får ske i slutna kassar i Bottenhavet och i våra andra vattendrag?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.