Till innehåll på sidan

Skåne, vinbönder och gårdsförsäljning

Svar på skriftlig fråga 2020/21:701 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:701 av Mats Sander (M)
Skåne, vinbönder och gårdsförsäljning

Mats Sander har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att möjliggöra för Höganäs att bli pilotkommun för gårdsförsäljning av lokalt producerat vin.

Regeringen har den 12 november 2020 beslutat, i enlighet med januariavtalet, att ge en särskild utredare i uppdrag att utreda gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. En förutsättning för uppdraget är att Systembolagets monopol säkras, om utredningen skulle finna att gårdsförsäljning kan införas i Sverige. Uppdraget ska redovisas senast den 7 december 2021.

Det är inte aktuellt för Höganäs kommun eller någon annan kommun, län eller region att bli pilotområde för gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Stockholm den 2 december 2020

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2020/21:701 av Mats Sander (M) (Besvarad 2020-11-25)

Fråga 2020/21:701 Skåne, vinbönder och gårdsförsäljning

av Mats Sander (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Skånes och specifikt Höganäs kommuns geografiska läge är särskilt väl lämpat för odling av grödor för livsmedel. Intresset för närproducerade livsmedel av hög kvalitet växer. Under de senaste decennierna har särskilt vinbönderna utvecklat sin produktion så att produkternas kvalitet prisas internationellt. Företrädare för besöksnäringen menar att vinodlingarna i och med denna utveckling är en betydelsefull del av matlandet Skåne med stor dragningskraft, och den lokala handeln, besöksnäringen och måltidsturismen utvecklas.

Vinodling är en relativt ny odlingsgren i Skåne och är i jämförelse med annat jordbruk arbetskraftsintensiv. Som ett exempel har Kullabergs vingårds framgångsrika och prisade verksamhet en odlingsareal om 9 hektar och 13 anställda på årsbasis, att jämföra med Krapperups slotts 900 hektar och 4 anställda. I takt med att vingårdarna både blir fler och odlar på större arealer finns en möjlig växande arbetsmarknad.

Besökare på vingårdar efterfrågar ofta möjlighet att köpa med sig av produkterna, men nuvarande lagstiftning hindrar detta. Försäljning av alkohol från producent direkt till konsument är ett nytt inslag i Sverige, och erfarenheter av detta behöver skapas och tas till vara för att bättre förbereda lagstiftning inom området.

För att möjliggöra för vingårdarnas besökare att köpa med sig av de lokalproducerade produkterna direkt från vingården har Höganäs kommun vid flera tillfällen ansökt hos regeringen om att bli pilotkommun för gårdsförsäljning av lokalt producerat vin. Dessa ansökningar har regeringen avslagit med motiv som inte längre kan anses vara bärande efter riksdagens beslut genom socialutskottets betänkande 2017/18:SoU8 om att regeringen bör verka för en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning.

När regeringen nu sjösätter en tredje utredning om gårdsförsäljning borde det vara hög tid att samtidigt förbereda både Skåne som region och Höganäs kommun för gårdsförsäljning genom att utse Höganäs kommun till pilotkommun för gårdsförsäljning av lokalt producerat vin.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möjliggöra för Höganäs kommun att bli pilotkommun för gårdsförsäljning av lokalt producerat vin?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.