Till innehåll på sidan

Resultatet av EU:s skuldfond

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1429 besvarad av Statsrådet Hans Dahlgren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fi2022/01130 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1429 av Tobias Andersson (SD)
Resultatet av EU:s skuldfond

Tobias Andersson har frågat mig hur jag och regeringen ska verka för att medlen från EU:s skuldfond ska generera största möjliga nytta för svenskt vidkommande.

Jag uppfattar det som att frågan handlar om hur EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) används på bästa sätt dels i EU:s medlemsstater, dels i Sverige.

RRF-förordningen ställer flera krav på de nationella återhämtningsplanerna för att säkerställa att medlen används på ett bra och korrekt sätt. Detta inkluderar bland annat att landsspecifika rekommendationer som getts inom ramen för den europeiska planeringsterminen ska hanteras, att minst 37 procent ska användas till klimatsatsningar och minst 20 procent till digitala satsningar. Åtgärderna ska också bidra till facilitetens övergripande mål att långsiktigt stärka tillväxten, skapa nya jobb och hållbara offentliga finanser. Förordningen ställer också krav på medlemsstaterna att ha effektiva interna kontrollsystem för att motverka, upptäcka och åtgärda bedrägeri, korruption och intressekonflikter. Innan beslut i rådet granskar kommissionen och medlemsstater att dessa krav är uppfyllda. I Sveriges fall sker samråd med EU-nämnden innan beslut.

De flesta länders återhämtningsplaner har godkänts, och nu är det viktigt att de genomförs som utlovat. Medel betalas ut först efter att utlovade åtgärder genomförts, något som granskas både av kommissionen och medlemsstater.

De åtgärder som ingår i Sveriges återhämtningsplan och som vi söker finansiellt stöd för från RRF har riksdagen redan tagit ställning till och bedömt vara lämpliga.

Stockholm den 7 april 2022

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2021/22:1429 av Tobias Andersson (SD) (Besvarad 2022-04-06)

Fråga 2021/22:1429 Resultatet av EU:s skuldfond

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Hans Dahlgren (S)

 

Den årliga miljardrullningen från Sverige till mindre välskötta ekonomier i EU fick under pandemin sällskap av den så kallade skuldfonden där EU valde att skuldsätta framtida generationer. Sveriges inbetalning uppgick till hisnande 150 miljarder kronor. Det är pengar som utan tvekan hade behövts för investeringar i Sverige men som i stället huvudsakligen kommer att komma andra till gagn.

I närtid bekräftades vad som tidigare varit väntat: att Sverige av dessa 150 miljarder endast får återse 34 miljarder. 34 miljarder kommer att investeras i Sverige, men det blir inte svenska politiker som fritt får disponera de medlen. En nettoförlust för Sverige på 116 miljarder med andra ord.

Mot bakgrund av detta önskar jag fråga statsrådet Hans Dahlgren följande:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att verka så att de så kallade återhämtningspengarna genererar största möjliga nytta för svenskt vidkommande?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.