Till innehåll på sidan

Reglerna i arbetslöshetsförsäkringen

Svar på skriftlig fråga 2022/23:446 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
A2023/00419 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:446 av Teresa Carvalho (S)
Reglerna i arbetslöshetsförsäkringen

Teresa Carvalho har frågat mig om jag avser att ta några initiativ kopplade till uppgifterna i Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens (IAF) rapport om utvidgande av geografiskt sökområde för att säkerställa de nuvarande bestämmelsernas efterlevnad.

Arbetsförmedlingens kontrolluppdrag inom arbetslöshetsförsäkringen och de arbetsmarknadspolitiska programmen är viktigt för att arbetssökandes sökaktivitet ska upprätthållas. Kontrolluppdraget är även viktigt för att säkerställa arbetslöshetsförsäkringens funktion som omställningsförsäkring samt för att upprätthålla legitimiteten i arbetslöshetsförsäkringen och de övriga arbetsmarknadspolitiska individersättningarna.

Kontrollarbetet består av flera delar och bildar tillsammans en helhet. Det är därför viktigt att samtliga länkar i kedjan hänger samman. Ett exempel på det är handlingsplanens och aktivitetsrapportens betydelse inom sanktionssystemet. I handlingsplanen ska det, sedan december 2022, enligt förordningen (2000:628) om den arbetsmarknadspolitiska verksamheten framgå vad den arbetssökande ska ha för inriktning, särskilt vad gäller yrkesmässigt och geografiskt sökområde. Det är angeläget att Arbetsförmedlingens kontrollarbete fungerar tillfredsställande och att myndigheten säkerställer att brister i hanteringen åtgärdas.

Arbetslöshetsersättning lämnas under en begränsad tid mellan arbeten, under förutsättning att vissa villkor är uppfyllda. De arbetssökande förväntas bland annat aktivt söka lämpliga arbeten.

Vad som är lämpligt arbete regleras i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Där anges bland annat att ett arbete ska anses lämpligt, om det inom ramen för tillgången på arbetstillfällen tagits skälig hänsyn till den sökandes förutsättningar för arbetet och andra personliga förhållanden.

Lämpligt arbete regleras även i IAF:s föreskrifter om lämpligt arbete (IAFFS 2015:3). Enligt föreskrifterna ska den sökande vidga sitt geografiska och yrkesmässiga sökområde i takt med att arbetslösheten fortgår, och hänsyn ska tas till tillgången på arbetstillfällen över hela arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen ska senast den 16 juni 2023 till IAF skriftligt redogöra för vilka åtgärder Arbetsförmedlingen planerar att vidta med anledning av de brister som redovisas i rapporten. Senast den 22 januari 2024 ska Arbetsförmedlingen till IAF redogöra för genomförda åtgärder med anledning av de brister som redovisas i rapporten.

Regeringskansliet följer noggrant hur Arbetsförmedlingen arbetar med kontrollarbetet och de frågor som IAF tar upp i sin granskning.

Stockholm den 21 mars 2023

Johan Pehrson

Skriftlig fråga 2022/23:446 av Teresa Carvalho (S) (Besvarad 2023-03-14)

Fråga 2022/23:446 Reglerna i arbetslöshetsförsäkringen

av Teresa Carvalho (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Reglementet inom arbetslöshetsförsäkringen gör i dag gällande att arbetssökande aktivt ska söka lämpliga arbeten. Detta – att det ställs krav på människor att ta de jobb som finns – anser vi socialdemokrater är en helt rimlig ordning.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) konstaterar dock i en ny rapport att Arbetsförmedlingen brister i sin tillsyn bland annat när det kommer till att granska huruvida personer som söker arbete efter en tid vidgar sitt geografiska sökområde. Detta är uppgifter som måste tas på allvar, inte minst för att värna arbetslöshetsförsäkringens långsiktiga legitimitet. Vi socialdemokrater anser kort och gott att alla som kan jobba ska jobba, även om det för vissa kan innebära att man behöver flytta för att få ett jobb.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Avser ministern att ta några initiativ kopplade till uppgifterna i IAF:s rapport för att säkerställa de nuvarande bestämmelsernas efterlevnad?

Rapporten: https://iaf.se/globalassets/dokument/rapporter/2023-2024/2023-2-hur-arbetar-arbetsformedlingen-med-geografiskt-och-yrkesmassigt-sokomrade.pdf

 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.