Till innehåll på sidan

Ökat bostadsbyggande

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2090 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2020/03532/BB

Finansdepartementet

Finansmarknads- och bostadsministern

biträdande finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2090 av Lars Beckman (M)
Ökat bostadsbyggande

Lars Beckman har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att öka bostadsbyggandet i Sverige så att fler unga kan flytta hemifrån och bilda familj.

Ett hållbart och stabilt bostadsbyggande är en prioriterad fråga för regeringen. Det är högst angeläget att komma tillrätta med det underskott på bostäder som finns i många av landets kommuner. Under 2019 påbörjades ungefär 52 000 bostäder och det är värt att poängtera att bostadsbyggandet fortfarande ligger på höga nivåer. Under perioden 1990–2015 var byggtakten i genomsnitt 30 000 bostäder per år.

Regeringen har haft, och fortsätter att ha, ett stort fokus på att öka takten i bostadsbyggandet men det räcker inte att enbart bygga mer. Merparten av de bostäder som finns är i det befintliga beståndet. Det är centralt att det offentliga har verktyg att använda för att underlätta inträde på den ordinarie bostadsmarknaden. Det gäller både det hyrda och det ägda beståndet. Det finns därför ett behov av att titta bredare på hur bostadsmarknaden kan fungera bättre. Regeringen har för avsikt att fortsätta arbeta aktivt för att fler hushåll ska få sina behov tillgodosedda på bostadsmarknaden.

Finansinspektionen har konstaterat att amorteringskraven bidragit till att nya bolånetagare nu amorterar mer, lånar mindre och köper billigare bostäder än om åtgärderna inte skulle ha genomförts. Det förstärkta amorteringskravet har även minskat antalet nya bolånetagare med stora lån i förhållande till sina inkomster och lett till färre sårbara hushåll. Vidare har den amorteringskultur som på senare år etablerats bidragit till att stärka hushållens ekonomiska motståndskraft vid konjunkturnedgångar. Samtidigt finns det skäl att undersöka hur bankernas villkor för förstagångsköpare i olika delar av landet ser ut, men också hur undantaget från amorteringskravet för köpare av nyproducerade bostäder kan tillämpas. En särskild utredare har fått i uppdrag att kartlägga detta inom ramen för utredningen En socialt hållbar bostadsförsörjning.

Förra veckan presenterade Boverket en ny byggprognos där bedömningen är att bostadsmarknaden har utvecklats starkare än förväntat under coronapandemin. Boverket skriver därför upp prognosen för bostadsbyggandet. Under 2020 beräknas 48 000 bostäder påbörjas och under 2021 beräknas 42 500 påbörjas. Som exempel kan nämnas att antalet påbörjade hyresrätter första halvåret 2020 ökade med 15 procent jämfört med samma period 2019. En orsak till den starka utvecklingen för hyresrätter kan vara att många lägenheter beviljats investeringsstöd. Investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande är ett viktigt verktyg i detta sammanhang och hittills har stöd beviljats för ca 36 000 bostäder. För många som ska etablera sig på bostadsmarknaden är den aktuella boendeformen en hyresrätt.

Stockholm den 9 september 2020

Per Bolund

Skriftlig fråga 2019/20:2090 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2020-09-02)

Fråga 2019/20:2090 Ökat bostadsbyggande

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Bromsat byggande gör det svårare att hitta ett hem att bo i, rapporterar medierna. Enligt SCB närmast tvärnitar den svenska bostadsmarknaden. Första halvåret i år sjönk antalet färdigställda lägenheter med nästan 20 procent enligt SCB. Enligt de experter som förklarar orsaken till raset menar man att det är närmast förväntat med anledning av den politik som regeringen för med ett utökat amorteringskrav i kombination med högre krav på inkomster och krav på större eget sparande för att kunna betala en kontantinsats. Vill man öka antalet bostäder i Sverige måste man återställa kreditrestriktionerna så att fler får möjlighet att investera i ett eget boende, har flera experter på bostadsbyggandet konstaterat.

Frågan är nu vad regeringen tänker vidta för åtgärder för att vända den negativa utvecklingen och ta sig an bostadsbristen med åtgärder som fungerar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att öka bostadsbostadsbyggandet i Sverige så att fler unga kan flytta hemifrån och bilda familj?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.