Till innehåll på sidan

Ökad samhällskunskapsutbildning om partihistoria

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2382 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/01987 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2382 av Björn Söder (SD)
Ökad samhällskunskapsutbildning om partiernas historia

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några särskilda åtgärder för att öka kunskaperna i skolorna om partiernas egentliga historia.

Av skollagen (2010:800) och förordningen (SKOLFS 2010:37) om läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet framgår att utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. I läroplanen anges även att skolan ska främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället. Vidare anges att det är nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska information, fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.

De samhällsorienterande ämnena i grundskolan omfattar 885 timmar. I undervisningstiden ingår ämnena samhällskunskap, historia, religionskunskap och geografi. För mellanstadiet och högstadiet framgår att eleverna är garanterade minst 70 respektive 75 timmar undervisning i varje enskilt ämne.

I kursplanen i ämnet samhällskunskap för grundskolans högstadium ingår att undervisningen ska behandla politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats. Även för mellanstadiet framgår att undervisningen i samhällskunskap ska behandla politiska val och partier i Sverige, riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag samt politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.

I kursplanen i ämnet historia för grundskolans högstadium ska bland annat frågor om Sveriges demokratisering under 1900-talet tas upp i undervisningen. I det centrala innehållet anges att undervisningen ska behandla bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män samt kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet. I den revidering av grundskolans kursplaner som gäller från den 1 juli 2022 är innehållet i stort sett oförändrat. Det är endast skrivningen i samhällskunskap i årskurs 4–6, ”som har betydelse för eleven”, som har strukits.

Tillsammans med läroplanens inriktning för att främja demokratiska värderingar och kritisk granskning av information, samt det ämnesinnehåll som finns i grundskolan, anser jag att skolan tillförsäkrar eleverna en god utbildning i partiernas historia.

Stockholm den 7 april 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2020/21:2382 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-03-31)

Fråga 2020/21:2382 Ökad samhällskunskapsutbildning om partihistoria

av Björn Söder (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I en intervju i Dagens Nyheter den 30 mars 2021 går statsminister Stefan Löfven till angrepp mot Sverigedemokraternas påstådda partihistoria – skapad av vänsterns narrativ. Samtidigt som statsministern uppvisar klara brister i kunskaperna om SD:s historia uppvisar han även bristande kunskaper om sitt eget partis, Socialdemokraterna, och Vänsterpartiets historia.

Att Socialdemokraterna har en blodig historia är faktabelagt. Den har varit full av rasbiologi, tvångssteriliseringar av tiotusentals oskyldiga svenskar och samarbeten med både Nazityskland och kommunistiska Sovjetunionen. Det senare är kanske minst känt men avslöjas i boken Naftasyndikat, skriven av riksdagsledamoten Fredrik Malm (L), som utifrån material i Säpoarkivet berättar om hur svenska partitoppar inom Socialdemokraterna hjälpte Stalin att tvätta blodspengar i Sverige.

I Dagens Nyheter-intervjun säger statsministern bland annat att "jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin".

Det är både beklämmande och hårresande att Sveriges statsminister uppvisar sådan flagrant okunskap. Men tyvärr tror jag inte han är ensam i Sverige om att inte känna till det tidigare maktdominerande partiets blodiga historia. Om detta bör givetvis alla våra ungdomar lära sig.

Det vore bra om skolungdomar, som är blivande väljare, på ett objektivt sätt lär sig om de olika partiernas historier, inte bara den förskönande beskrivning som varit gällande för ett flertal av partierna, för att kunna sätta uttalanden som görs av dagens partiföreträdare i rätt kontext.

Av denna anledning vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta några särskilda åtgärder för att öka kunskaperna i skolorna om partiernas egentliga historia? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.