Till innehåll på sidan

Näringsdeklarationer

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3163 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:3163 av Angelica Lundberg (SD)
Näringsdeklarationer

Angelica Lundberg har frågat mig om jag har för avsikt att verka för skärpt reglering av näringsdeklarationer för att undvika att konsumenter vilseleds.

Lagstiftningen om livsmedel finns för att konsumenter ska vara trygga med att livsmedel i Sverige är säkra och få den information om livsmedlen som krävs för att de ska kunna göra medvetna val. Så gott som alla regler om livsmedelssäkerhet är idag harmoniserade och gäller gemensamt inom EU.

Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 av den 25 oktober 2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, den s.k. informationsförordningen, är det obligatoriskt att ange en näringsdeklaration i märkningen av alla färdigförpackade livsmedel (med några få undantag som tex kosttillskott och naturligt mineralvatten). Näringsdeklarationen beskriver hur mycket energi, vilka näringsämnen och hur mycket av dessa näringsämnen ett livsmedel innehåller.

Enligt informationsförordningen ska uppgift om energi- och näringsvärden gälla innehållet i livsmedlet vid försäljning. Vid behov får uppgifterna istället gälla för livsmedlet efter tillagning. Det förutsätter att tillräckligt detaljerade tillagningsanvisningar lämnas, tillsammans med information om att näringsdeklarationen gäller för livsmedlet när det är färdigt att konsumera.

Lagstiftningen är också tydlig med att märkningen inte får vilseleda konsumenten. Reglerna innebär att det inte räcker med att en uppgift är sann. Den får inte heller vara sådan att den skulle kunna ge ett missvisande eller felaktigt intryck av livsmedlet på något sätt.

Det är viktigt att konsumenterna kan lita på näringsdeklarationerna och att de inte är vilseledande. Det är min bedömning att gällande lagstiftning när det gäller näringsdeklarationer möjliggör detta.

Stockholm den 16 juni 2021

Jennie Nilsson

Skriftlig fråga 2020/21:3163 av Angelica Lundberg (SD) (Besvarad 2021-06-10)

Fråga 2020/21:3163 Näringsdeklarationer

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Näringsdeklarationer på livsmedel är viktiga, och informationen behöver därför vara riktig, informativ och icke vilseledande.

Konsumenter i dag är och behöver vara alltmer medvetna. Produkters märkningar har avgörande betydelse, och många konsumenter bryr sig i hög grad om innehållet i livsmedel. Därför är det viktigt att konsumenterna kan lita på näringsdeklarationerna och att de inte är vilseledande.

Utbudet av snabbmat från butiken som ska tillagas av konsumenten genom tillsättande av vatten ökar kraftigt. Det gäller exempelvis nudelrätter, olika typer av ”pasta cups” och ”meal cups”. Dessa förpackningar innehåller oftast en torrvikt på under 100 gram, medan den tillagade produkten väger långt mer än så när vatten tillsatts. Inte sällan presenteras näringsinnehållet för den tillagade produkten utan att detta anges på ett tydligt sätt. Det innebär att konsumenter vilseleds gällande närings- och kaloriinnehåll. Exempelvis kan ett paket nudlar väga 70 gram i torrvikt och ha en näringsdeklaration som visar 100 kilokalorier per 100 gram. Det innebär att konsumenten kan anta att hela påsen med nudlar innehåller 70 kilokalorier, eftersom vattnet som tillsätts inte innehåller kalorier eller andra näringsämnen. Dock gäller näringsdeklarationen i själva verket den tillagade vikten, som är cirka 370 gram efter att 3 deciliter vatten är tillsatt. Totalt innehåller alltså nudlarna 370 kilokalorier.

Genom att utnyttja kryphålet i lagstiftningen kan tillverkarna framställa sina produkter i bättre dager. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson: 

 

Har statsrådet för avsikt att verka för skärpt reglering av näringsdeklarationer för att undvika att konsumenter vilseleds?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.