Till innehåll på sidan

Massakern vid Himmelska fridens torg

Svar på skriftlig fråga 2018/19:726 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:726 av Markus Wiechel (SD)
Massakern vid Himmelska fridens torg

Markus Wiechel har frågat mig på vilket sätt jag har hedrat de modiga studenter som för 30 år sedan massakrerades till följd av sina krav på demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter, och om jag på senare tid lyft denna händelse med kinesiska företrädare.

Låt mig börja med att slå fast att regeringen är oroad över läget för de mänskliga rättigheterna i Kina. I våra möten med kinesiska företrädare tar vi löpande upp frågor på området. Under året kommer regeringen att ge ut en uppdaterad rapport om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Kina, samtidigt med rapporter om andra asiatiska länder.

Vid massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989 riktades storskaligt och dödligt våld mot fredliga demonstranter. Det var en grov kränkning av de mänskliga rättigheterna. På själva 30-årsdagen den 4 juni gjorde jag själv ett uttalande som återupprepade våra krav på respekt för de mänskliga rättigheterna i Kina och ansvarsutkrävande för dessa övergrepp. Också EU och företrädare för andra regeringar gjorde uttalanden. Från Utrikesdepartementets sida tog vi samma dag upp massakern med kinesiska regeringsföreträdare, och påminde då om regeringens syn i saken.

Stockholm den 13 juni 2019

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2018/19:726 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2019-06-06)

Fråga 2018/19:726 Massakern vid Himmelska fridens torg

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det är inte alls svårt för en svensk att finna gamla inslag från svenska tidningar, radio och tv som beskriver den fruktansvärda massakern vid Himmelska fridens torg i Kina för i skrivande stund exakt 30 år sedan, den 4 juni 1989. För en person boende i Kina är det inte alls lika lätt.

Sedan denna tragedi ägde rum har en hel generation kineser vuxit upp, varav många över huvud taget inte känner till vad som har skett till följd av diktaturens strikta begränsning av vilken information som får delas och inte. Kinas kommunistregering har 30 år senare fortfarande inte bett om ursäkt för vad som skett utan har i stället ursäktat massakern med att det var nödvändigt för att säkra regeringens stabilitet. Regimen har heller inte lättat på censuren, varför detaljerna kring händelsen samt hur många och vilka som var offer minst sagt oklara.

Kina är som bekant ett land som återkommande visar på en bristande syn på grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, och det är positivt att utrikesministern vid samtal med kinesiska företrädare också belyst dessa övergrepp:

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt har ministern hedrat de modiga studenter som för 30 år sedan massakrerades till följd av sina krav på demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter, och har ministern på senare tid lyft denna händelse med kinesiska företrädare?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.