Till innehåll på sidan

Lönekartläggning

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2129 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:2129 av Lars Beckman (M)
Lönekartläggning

Lars Beckman har frågat arbetsmarknadsministern vad hon avser att vidta för åtgärder för att säkerställa att även statliga myndigheter följer gällande lagstiftning.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Diskrimineringslagens krav på att alla arbetsgivare årligen ska göra lönekartläggning är tydlig. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har tillsyn över att lagen följs. I de fall arbetsgivare inte följer bestämmelserna kan denne föreläggas att vid vite fullgöra sina skyldigheter. Ett sådant föreläggande meddelas av Nämnden mot diskriminering efter framställning av DO.

Trots att diskriminering på grund av kön är förbjuden och att det finns tydliga krav på arbetsgivare att genomföra lönekartläggning i syfte att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader i diskrimineringslagen är det tydligt att lagen inte följs i tillräckligt hög grad. Regeringen har därför tillsatt en utredning om En effektiv och ändamålsenlig tillsyn över diskrimineringslagen (dir. 2018:99). Utredningen ska överväga om nuvarande bestämmelser i diskrimineringslagen om tillsyn vad gäller aktiva åtgärder är ändamålsenliga för en effektiv efterlevnad av bestämmelserna och vid behov föreslå ändringar som kan leda till en ökad efterlevnad.

Det är vidare viktigt att alla arbetsgivare har kännedom om diskrimineringslagens bestämmelser. Regeringen har 2018 och 2019 gett DO i uppdrag att vidta informationsinsatser för att höja kunskapen om aktiva åtgärder. DO har bl.a. tillsammans med Arbetsmiljöverket utvecklat en digital plattform med samlad information om diskrimineringslagens och arbetsmiljölagens krav.

Stockholm den 16 september 2020

Åsa Lindhagen

Skriftlig fråga 2019/20:2129 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2020-09-07)

Fråga 2019/20:2129 Lönekartläggning

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Regeringen har flera gånger framhållit lönekartläggningar som ett viktigt verktyg för att upptäcka och bekämpa osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Ändå är det åtskilliga stora statliga myndigheter som inte har levt upp till lagens krav, visar tidningen Publikts granskning. 5 av landets 30 största statliga myndigheter har över huvud taget inte gjort någon lönekartläggning för 2019. Bara 14 av de 30 myndigheterna blev klara i tid – det vill säga innan 2019 var slut. 9 har blivit klara efter årsskiftet – Uppsala universitet och Polismyndigheten några veckor in på det nya året, andra myndigheter först i augusti. En myndighet svarar att en lönekartläggning är på gång men ännu inte är färdig. Ytterligare en myndighet – Linnéuniversitetet – har ännu inte påbörjat sin kartläggning för 2019.

Diskrimineringslagen medger inte några undantag. Alla arbetsgivare med tio eller fler anställda, såväl offentliga som privata, måste varje år – innan årets slut – genomföra och dokumentera en lönekartläggning för att ta reda på om det finns löneskillnader som har samband med kön.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa att även statliga myndigheter följer gällande lagstiftning?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.