Till innehåll på sidan

Legalisering av cannabis i Tyskland

Svar på skriftlig fråga 2021/22:669 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2021/04330 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesminister Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:669 av Pia Steensland (KD)
Legalisering av cannabis i Tyskland

Pia Steensland har frågat EU-minister Hans Dahlgren om den svenska regeringen ser ett behov av att agera inom EU och gentemot Tyskland med anledning av landets planer på legalisering av cannabis för att säkerställa att EU-avtalet kring att ”vidta alla erforderliga åtgärder för att förebygga och straffa olaglig handel med narkotika” efterlevs, och i så fall på vilket sätt. Så som arbetet i regeringen är fördelat är det jag som ska svara på frågan.

Bekämpningen av narkotika är en prioriterad fråga för regeringen. Narkotika påverkar hela samhället och regeringen arbetar på bred front med olika åtgärder för att motverka narkotika, bland annat genom att verka för tillgänglig vård och stöd av god kvalitet, effektiva förebyggande och tidiga insatser samt ett kraftfullt brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete.

Narkotikaproblematiken är gränsöverskridande och därför krävs det gränsöverskridande lösningar. Eftersom narkotikahanteringen ofta är en del av organiserad brottslighet behöver insatserna samordnas med andra länder och internationella organisationer.

Regeringens internationella narkotikapolitik utgår från ett folkhälsobaserat synsätt och med utgångspunkt i politiken för mänskliga rättigheter. Mot bakgrund av detta arbetar regeringen aktivt för att en folkhälsoorienterad syn på narkotika ska stärkas inom EU och internationellt. Regeringen företräder en linje där restriktivitet ryms inom ramen för en folkhälsobaserad politik.

Sverige har anslutit sig till flera internationella överenskommelser som kontrollerar narkotika, bland annat FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961 och FN:s konvention om psykotropa ämnen från 1971. Konventionerna anger ramar för hur de länder som ratificerat konventionerna ska stifta lagar. Lagarna ska begränsa narkotikaanvändningen till enbart medicinsk och vetenskaplig användning. All annan odling och försäljning av de ämnen som lyder under konventionerna är illegal. Ramarna i konventionerna är skrivna så att en medlemsstat kan välja att straffbelägga eget bruk eller inte. Såväl innehav som bruk av cannabis, som utgör narkotika, är olagligt i Sverige.

Jag kan försäkra Pia Steensland att regeringen kommer fortsätta att arbeta aktivt för att minska tillgången till illegal narkotika i samhället och bevaka Sveriges intressen i frågan i internationella sammanhang såsom inom EU och FN.

Stockholm den 12 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2021/22:669 av Pia Steensland (KD) (Besvarad 2021-12-20)

Fråga 2021/22:669 Legalisering av cannabis i Tyskland

av Pia Steensland (KD)

till Statsrådet Hans Dahlgren (S)

 

Den nya socialdemokratiskt ledda regeringen i Tyskland har meddelat att man avser att legalisera cannabis i landet. Detaljerna är ännu inte klara, men det handlar om att ”introducera kontrollerad distribution av cannabis för vuxna i konsumtionssyfte i licensierade butiker”.

Erfarenheter ifrån länder som har legaliserat cannabis är att det sker en ökad tillgänglighet som i förlängningen medför en ökad användning. Det tyska beslutet kan därför tolkas som ett brott mot FN:s narkotikakonventioner – men också mot flera EU-avtal. I Schengenavtalets artikel 71 åtar sig medlemsländerna att följa narkotikakonventionerna och att i enlighet med dem ”vidta alla erforderliga åtgärder för att förebygga och straffa olaglig handel med narkotika”. Här framgår också att medlemsländerna förbinder sig ”att genom administrativa och straffrättsliga åtgärder förebygga och straffa olaglig export av narkotika”.

EU-rätten säger att en vara som lagligen tillverkas och säljs inom ett medlemsland är automatiskt tillåten även i övriga EU-länder. Undantag får göras om det är nödvändigt för att skydda människors hälsa, men det är oklart om detta undantag är applicerbart i detta fall. Utifrån EU-rätten kan det därför finnas en risk för att laglig försäljning av cannabis i Tyskland påverkar tillgången på cannabis även i omgivande länder inom EU. Det vore ytterst olyckligt om så skulle ske.

Baserat på ovanstående önskar jag fråga statsrådet Hans Dahlgren:

 

Ser den svenska regeringen ett behov av att agera inom EU och gentemot Tyskland med anledning av landets planer på legalisering av cannabis för att säkerställa att EU-avtalet kring att ”vidta alla erforderliga åtgärder för att förebygga och straffa olaglig handel med narkotika” efterlevs, och i så fall på vilket sätt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.