Till innehåll på sidan

Lagföring av återvändande IS-terrorister

Svar på skriftlig fråga 2019/20:98 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:98 av Henrik Vinge (SD)
Lagföring av återvändande IS-terrorister

Henrik Vinge har frågat justitie- och migrationsministern om han har en uppfattning om hur många som har dömts för sitt samröre med, eller handlingar för, IS, och om han anser att de möjligheter som finns att lagföra återvändande IS-terrorister är adekvata.

Frågan har överlämnats till mig.

Det finns i dag inte någon straffbestämmelse som särskilt tar sikte på att ha samröre med en terroristorganisation. Olika former av samröre med en terroristorganisation kan däremot i flera fall straffas med stöd av andra bestämmelser. Hittills har sju personer dömts i svenska domstolar för bland annat krigsförbrytelser och terroristbrott begångna under konflikterna i Syrien och Irak. Det har kunnat ske efter omfattande utredningsarbete av svenska åklagare och poliser.

Det pågår också ett flertal förundersökningar som rör misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser begångna i samband med konflikterna i Syrien och Irak. Det är krävande utredningar med särskilda utmaningar när det gäller att säkra bevisning.

För att de brottsbekämpande myndigheternas förutsättningar att bekämpa terroristbrott och andra grova brott ska förbättras har det på regeringens initiativ nyligen gjorts lagändringar om datalagring. Dessutom pågår arbete med ett förslag om hemlig dataavläsning, som ska kunna användas under förundersökning och i underrättelseverksamhet vid bl.a. terroristbrott.

Sverige har en omfattande strafflagstiftning på terrorismområdet. På regeringens initiativ har bl.a. ett särskilt straffansvar för terrorismresor och mottagande av terrorismutbildning införts. Det har också blivit straffbart att finansiera en terrorist eller en terroristorganisation.

Trots att det straffbara området när det gäller terroristbrott är vidsträckt finns det gärningar som kan anses straffvärda men som inte omfattas av nuvarande straffbestämmelser. Det är därför viktigt att vi får en starkare terrorismlagstiftning på plats. Regeringen kommer inom kort att överlämna en proposition till riksdagen med förslag om ett särskilt straffansvar för samröre med en terroristorganisation. Vi har också påbörjat en dialog med övriga partier inom terrorismöverenskommelsen om att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté med ett uppdrag att utreda möjligheterna att begränsa den grundlagsskyddade föreningsfriheten i förhållande till sammanslutningar som ägnar sig åt terrorism.

Stockholm den 11 oktober 2019

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2019/20:98 av Henrik Vinge (SD) (Besvarad 2019-10-03)

Fråga 2019/20:98 Lagföring av återvändande IS-terrorister

av Henrik Vinge (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag hade i våras en interpellationsdebatt med socialminister Lena Hallengren om försörjningsstöd till IS-terrorister där hon, rätteligen, noterade att möjligheten att döma IS-terrorister till straff och att beivra kriminalitet inte är en fråga för socialtjänsten.

Socialminister Hallengren konstaterade dock att hon hade fullt förtroende för rättsväsendet att beivra dessa brott. Statsrådet sade vidare: ”Jag menar att samhället ska följa lagarna. Det innebär att IS-terrorister ska straffas i Sverige för det de har gjort, och vi vill gärna förändra och skärpa denna lagstiftning.”

Arbetet med dessa skärpningar har uppenbart varit saktfärdigt i flera led. Vissa framsteg har gjorts, men många gånger har det gjorts alltför lite och alltför sent. Detta har lett till en tandlös lagstiftning där domarna för de som har rest ned för att delta i IS grymheter lyser med sin frånvaro. Nu när frågan om kriminalisering av samröre åter börja närma sig bör man också ställa sig frågan huruvida regeringen faktiskt kommer att utreda och ta bort hindret för kriminalisering av deltagande i terrororganisation. En fråga som är så akut som denna bör rimligtvis ges mer fokus än vad situationen ger sken av.

Socialminister Hallengren hänvisade också till något som statsrådet Damberg redogjort för i samband med debatten om det senfärdiga kriminaliserandet av deltagande i och samröre med terrororganisation: "Sverige … har drivit på för en internationell tribunal för att dessa terrorister och mördare ska ställas inför rätta."

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har ministern, och i förlängningen regeringen, en uppfattning om hur många som har dömts för sitt samröre med, eller handlingar för, IS, och anser ministern att de möjligheter som finns att lagföra återvändande IS-terrorister är adekvata?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.