Till innehåll på sidan

Konferens i Rabat

Svar på skriftlig fråga 2018/19:741 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:741 av Lotta Johnsson Fornarve (V)
Konferens i Rabat

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig på vilket sätt jag avser säkerställa att svenska aktörer på konferens, anordnad av de nordiska ambassaderna i Rabat, informeras om att det bryter mot folkrätten att etablera sig på västsaharisk mark, och att ingen svensk aktör bryter mot folkrätten.

Regeringen anser att kontakter och handel mellan människor och länder är bra. De länder som vi har handel med kan vi också föra dialog med. Genom konferensen ”Green synergies – Nordic and Moroccan experience sharing” i Casablanca den 18 juni bidrar vi till att stärka klimatsamarbetet och det bilaterala näringslivsutbytet mellan Sverige och Marocko. Syftet med konferensen har varit att erbjuda en plattform för nordiska företag att knyta kontakter med marockanska motparter och skapa förutsättningar för samarbete kring grön teknik, ren energi och hållbara lösningar. Svenska företag är i många fall världsledande på hållbart företagande, avseende både sociala och miljömässiga värden, och det finns många exempel på hur de i sin dagliga verksamhet bidrar positivt till ett samhälles utveckling. Marocko är ett av de länder som kommit längst i arbetet att nå de internationella klimatmålen.

Regeringen är tydlig med att den förväntar sig att svenska företag ska verka utifrån FN:s globala mål och det s.k. Global Compacts grundläggande principer om mänskliga rättigheter, arbetsrättigheter, miljö och anti-korruption. Detta synsätt genomsyrar också den handels- och främjandepolitik som bedrivs vid Sveriges ambassader. Regeringen har i förhandlingar om EU:s handelsrelationer med Marocko konsekvent uttalat att alla avtal måste respektera folkrätten, inklusive EU-domstolens uttalanden om krav på det västsahariska folkets samtycke.

Sveriges hållning i fråga om Västsahara är väl känd, den enda hållbara vägen framåt är en politisk lösning genom FN till stöd för en rättvis, ömsesidigt godtagbar förhandlingslösning där västsahariernas rätt till självbestämmande tillgodoses.

Stockholm den 19 juni 2019

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2018/19:741 av Lotta Johnsson Fornarve (V) (Besvarad 2019-06-11)

Fråga 2018/19:741 Konferens i Rabat

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 18 juni anordnar de nordiska ambassaderna i Rabat en konferens om förnybar energi, där nordiska aktörer ska ges möjlighet att presentera sina lösningar. 40 procent av Marockos vindkraft sker på ockuperad mark i Västsahara med tillstånd från den marockanska statligt styrda energibyrån Masen (Moroccan Agency for Sustainable Energy). Marocko har också startat stora solcellsparker på territoriet, i strid med det västsahariska folkets självbestämmanderätt.

Sverige motsatte sig så sent som i november att EU skulle ingå ett partnerskapsavtal med Marocko gällande fiske (EU-Morocco Sustainable Fisheries Partnership Agreement) med hänvisning till att samtycke från Västsaharas folk inte hade inhämtats i enlighet med EU-domstolen. Att främja svenska aktörers involvering i Marockos arbete för förnybar energi strider mot Utrikesdepartementets ställning till EU:s handel med Marocko.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt avser ministern att säkerställa att svenska aktörer på konferensen informeras om att det bryter mot folkrätten att etablera sig på västsaharisk mark och säkerställa att ingen svensk aktör bryter mot folkrätten?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.