Till innehåll på sidan

Kinesiska hot mot Sveriges yttrande- och mötesfrihet

Svar på skriftlig fråga 2019/20:429 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:429 av Hans Wallmark (M)
Kinesiska hot mot Sveriges yttrande- och mötesfrihet

Hans Wallmark har frågat mig om huruvida regeringen och jag för någon dialog med UNDP så att det tidigare firandet av de mänskliga rättigheterna kan genomföras som tidigare planerat i Sverige.

Jag erinrar om att UNDP bär, i egenskap av arrangörer, ansvar för det framskjutna arrangemanget. FN-organisationen har under hösten informerat Utrikesdepartementet om sina översiktliga planer för arrangemanget. I kontakterna med UNDP har Sverige framfört svenska ståndpunkter i enlighet med det brev som jag skickade till UNDP:s högste chef Achim Steiner den 25 juni i år, vars innehåll redogjordes i mitt svar på riksdagens skriftliga fråga 2018/19:821.

Jag önskar slutligen att framhålla att Utrikesdepartementet med anledning av uppgifterna om UNDP-arrangemanget framförde till Kinas ambassad att vi förutsätter att ambassaden respekterar att yttrandefrihet råder i Sverige. Som framkommer i regeringens skrivelse om frågor som rör Kina förekommer det att Kina försöker motarbeta utövandet av yttrande- och mötesfrihet i Sverige när det gäller kinesiska förhållanden. Jag och regeringen ser allvarligt på ett sådant agerande.

Stockholm den 27 november 2019

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2019/20:429 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2019-11-17)

Fråga 2019/20:429 Kinesiska hot mot Sveriges yttrande- och mötesfrihet

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det har väckt stor uppmärksamhet då Folkrepubliken Kinas ambassadör i en intervju i praktiken riktat ett hot mot den svenska regeringens närvaro vid Pen-klubbens utdelande av pris till den kidnappade och fängslade svenske förläggaren Gui Minhai. Det följer ett spår sedan en tid tillbaka där Kina ifrågasätter vårt lands öppenhet, yttrandefrihet och mötesfrihet. Olika incidenter har registrerats. En allvarlig händelse var då FN-organet UNDP med mycket kort varsel ställde in firandet av jubileet kring de mänskliga rättigheterna. Ett arrangemang på Fotografiska som inte blev av. Troligtvis på grund av Kina. Det är viktigt att inte backa eller kröka rygg för Folkrepubliken.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

För statsrådet och regeringen någon dialog med UNDP så att det tidigare firandet av de mänskliga rättigheterna kan genomföras som tidigare planerat i Sverige?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.