Till innehåll på sidan

Intagningskrav till GMU

Svar på skriftlig fråga 2010/11:659 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

Händelser

Inlämnad
2011-08-18
Anmäld
2011-08-25
Besvarad
2011-09-01
Svar anmält
2011-09-01

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 september

Svar på fråga

2010/11:659 Intagningskrav till GMU

Försvarsminister Sten Tolgfors

Allan Widman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bredda rekryteringen till Försvarsmakten, inklusive hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna. Bakgrunden till frågan är att Försvarsmakten bland annat ställer krav på godkänt betyg i A-kurserna för svenska, matematik, engelska och samhällskunskap för antagning till grundläggande militär utbildning (GMU).

Förvarsmakten har ansvaret för rekryteringen av rekryter till GMU, inbegripet utformningen av antagningsprocessen samt antagningskraven. Glädjande nog har antalet sökande till de första fyra utbildningsomgångarna varit stort; cirka tio sökanden per plats. Resultaten från antagningsprov visar också att de frivilliga gör bättre ifrån sig än de sista årens värnpliktiga.

Lämpade, duktiga och motiverade soldater är grunden för försvarets förmåga. I propositionen Modern personalförsörjning för ett användbart försvar (prop. 2009/10:160) redovisade regeringen bedömningen att Försvarsmaktens attraktionskraft som arbetsgivare förutsätter att utbildning, anställning eller tjänstgöring i Försvarsmakten uppfattas som utvecklande av både arbetstagare och andra arbetsgivare. Regeringen underströk vidare att det på sikt vore negativt för rekryteringsförmågan om det skapades en bild av att tjänstgöring inom Försvarsmakten ställer lägre krav på den enskildes kvalifikationer än andra arbeten. Den verksamhet som bedrivs av Försvarsmakten är av mycket speciell karaktär och förenad med särskilda krav. Myndighetens personal har fortlöpande arbetsuppgifter som medför risk för sitt eget eller andras liv, personliga säkerhet och hälsa. Verksamheten präglas av vapenhantering och en alltmer avancerad teknik.

Införandet av ett personalförsörjningssystem på frivillig grund har breddat rekryteringen till Försvarsmakten. Utbildningen är öppen för fler än en årskull, den är könsneutral och andelen kvinnor som genomgår grundläggande militär utbildning, jämfört med grundutbildning för värnplikt, har ökat.

Försvarsmaktens verksamhet ställer, och ska ställa, höga krav på soldaterna och deras utbildning. Vilka krav som närmare ställs är upp till Försvarsmakten att bedöma.

Regeringen följer utvecklingen i fråga om den grundläggande militära utbildningen, och redovisar årligen resultaten från antagningen, utbildningen och rekryteringen av soldater och sjömän för riksdagen i budgetpropositionen.

Skriftlig fråga 2010/11:659 av Widman, Allan (FP) (korrekturläst 2011-08-18)

den 18 augusti

Fråga

2010/11:659 Intagningskrav till GMU

av Allan Widman (FP)

till försvarsminister Sten Tolgfors (M)

För den som vill antas till grundläggande militär utbildning (GMU) ställer Försvarsmakten bland annat krav på godkänt betyg i A-kurserna för svenska, matematik, engelska och samhällskunskap. Vad avser både kraven i matematik och engelska är detta liktydigt med högskolebehörighet för dessa ämnen.

Enligt SCB var ungefär var tredje elev som höstterminen 2004 startade i gymnasiet fortfarande inte högskolebehörig fyra år senare. Även om statistiken inte är helt jämförbar med de krav Försvarsmakten uppställer, framstår det som sannolikt att en betydande andel unga inte når upp till de teoretiska kunskapskraven och därmed blir exkluderade från möjligheten att delta i försvaret av sitt land. Att ett ”lärlingsspår” öppnas upp kan få betydelse för både förankringen av försvaret och möjligheten att behålla de som rekryterats.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att bredda rekryteringen till Försvarsmakten, inklusive hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.