Till innehåll på sidan

Id-kapningars effekter för konsumenter och små företag

Svar på skriftlig fråga 2019/20:247 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:247 av Mikael Eskilandersson (SD)
Id-kapningarnas effekter för konsumenter och små företag

Mikael Eskilandersson har frågat Lena Micko vilka ytterligare åtgärder statsrådet avser att vidta för att skydda konsumenter och små företag från att utsättas för id-kapningar. Frågan har överlämnats åt mig att besvara.

Polismyndigheten arbetar förbyggande mot bedrägerier genom sitt nationella bedrägericenter (NBC). NBC samverkar bl.a. med aktörer inom bank- och finanssektorn samt e-handelsbranschen. NBC genomför också informationsinsatser för att öka kunskapen i samhället om hur man kan skydda sig mot brott. Exempelvis deltog de under förra året i en nationell informationskampanj för att öka allmänhetens samt små- och medelstora företags kunskap om vilka grundläggande säkerhetsåtgärder som kan och bör vidtas för att skydda sig mot IT-incidenter inklusive ID-stölder.

På regeringens uppdrag har en särskild utredare i mars 2019 lämnat förslag som syftar till att minska antalet bedrägerier som begås med hjälp av oriktiga ID-handlingar. Utredaren föreslår ett nytt statligt ID-kort som ska utfärdas av Polismyndigheten. Det nya ID-kortet ska utfärdas på ett säkert sätt och vara lätt att kontrollera. På så sätt ska identitetsmissbruk och bedrägerier kunna motverkas. Förslagen finns i betänkandet Ett säkert statligt ID-kort – med e-legitimation (SOU 2019:14). Betänkandet har remitterats och förslagen bereds nu i Regeringskansliet.

Inom ramen för regleringen av finansiella tjänster har nyligen skyddet mot bedrägerier vid elektroniska betalningar eller kopplat till bankernas betalkonton stärkts. Den 14 september 2019 trädde nya EU-regler i kraft som innebär skärpta krav för hur en kund ska identifiera sig vid elektroniska betalningstransaktioner, vid en inloggning in på bankkonto online och när kunden vill genomföra någon annan betalkontoåtgärd på distans som kan innebära en risk för bedrägeri eller annan form av missbruk.

Det vidtas alltså åtgärder på flera nivåer för att skydda konsumenter och företag mot id-kapning. Jag följer utvecklingen noga och är inte främmande för ytterligare initiativ om det bedöms nödvändigt.

Stockholm den 29 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2019/20:247 av Mikael Eskilandersson (SD) (Besvarad 2019-10-24)

Fråga 2019/20:247 Id-kapningars effekter för konsumenter och små företag

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Nyligen presenterades en Sifoundersökning som visade att utsattheten för id-kapningar var fortsatt hög för små och medelstora företag. Så stor andel som 45 procent av svenska företag med upp till 250 anställda har drabbats av eller utsatts för försök till id-kapning. Detta är en mycket stor andel och situationen är därför väldigt allvarlig för både företag, näringsliv och samhället.

Trots de insatser som regeringen tidigare genomfört har inte problemet försvunnit eller ens minskat. Tidigare svarade minister Morgan Johansson att det gjorts flera insatser för att komma till rätta med problemen. Det nämndes att Sveriges kreditupplysningsföretag infört en särskild bedrägerispärrtjänst för dem som drabbats av bedrägerier och identitetskapningar. Det togs även upp att Skatteverket infört en e-tjänst som ökar möjligheterna för den enskilde att skydda sig mot bedrägerier genom falska adressändringar och att Brottsoffermyndigheten fått i uppdrag att komma med förslag.

Det som är gemensamt för alla tidigare åtgärder är att de inte har lett till en minskning, och de har alltså varit otillräckliga. Detta drabbar framför allt konsumenter och små företag som inte har resurser att skydda sig på samma sätt som stora företag har. I slutändan blir det alltid den enskilde personen som drabbas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser statsrådet att vidta för att skydda konsumenter och små företag mot att utsättas för id-kapningar? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.