Till innehåll på sidan

Förvar av barn

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1091 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2017/02817/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1091 av Christina Höj Larsen (V) Förvar av barn

Christina Höj Larsen har frågat inrikesministern om han avser att verka för att Sverige står upp för innebörden i principen om barnets bästa och motsätta sig EU-kommissionens förslag om förvarstagande inom ramen för återvändandearbetet. Frågan har överlämnats till mig.

Christina Höj Larsen refererar till kommissionens rekommendation av den 7 mars 2017 om effektivare återvändanden vid tillämpningen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/115/EG (återvändandedirektivet). Direktivet genomfördes i svensk rätt genom författningsändringar som trädde i kraft den 1 maj 2012.

I rekommendationen ger kommissionen vägledning för hur medlemsstaterna kan effektivisera sina nationella återvändandeförfaranden.

Kommissionen rekommenderar bland annat att medlemsstaterna, när det finns risk för avvikande, i större utsträckning tillämpar det handlingsutrymme som finns i direktivet för att ta personer i förvar. Enligt rekommendation bör medlemsstaterna, med beaktande av de grundläggande rättigheterna och de villkor som fastställs i direktivet, inte i sin nationella lagstiftning utesluta möjligheterna att placera underåriga i förvar, ifall detta är absolut nödvändigt för att det slutgiltiga beslutet om återvändande ska kunna verkställas. Detta i den utsträckning medlemsstaterna inte kan garantera att mindre ingripande åtgärder än förvar kan tillämpas verkningsfullt i syfte att säkerställa ett effektivt återvändande.

Enligt utlänningslagen (2005:716) får ett barn tas i förvar om det är nödvändigt för att förbereda eller genomföra verkställigheten av ett beslut om avvisning eller utvisning och det inte är tillräckligt att ställa barnet under uppsikt. Ett beslut om förvar får inte fattas om det innebär att barnets skiljs från båda sina vårdnadshavare genom att barnet eller vårdnadshavaren tas i förvar. Barn får inte hållas i förvar längre tid än 72 timmar eller, om det finns synnerliga skäl, ytterligare 72 timmar.

Enligt utlänningslagen 1 kap. 10 § ska i fall som rör ett barn särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver.

Det är ovanligt att barn tas i förvar i Sverige. Ibland är det dock nödvändigt med korta förvarstaganden för att avlägsnandebeslut som avser ensamkommande barn och barnfamiljer ska vara möjliga att verkställa. Jag finner inte skäl att ändra på de regler som gäller i detta avseende.

EU-kommissionens uttalande är en rekommendation som i sig inte föranleder någon åtgärd från regeringen.   

Stockholm den 29 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1091 av Christina Höj Larsen (V) (Skickad 2017-03-22)

Fråga 2016/17:1091 Förvar av barn

av Christina Höj Larsen (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos uppmanade nyligen medlemsstaterna att göra mer för att deportera dem som fått avslag på asylansökan. Bland kommissionens uppmaningar finns en rekommendation om utökad användning av förvar. Kommissionen menar att medlemsstaterna bör anpassa sina lagstiftningar så att de möjliggör att hålla människor i förvar under initialt sex månader, vilket sedan kan förlängas till arton månader. Vidare rekommenderar kommissionen staterna att i bedömningen av barnets bästa systematiskt beakta om återvändande till ursprungslandet kan vara i barnets bästa. Kommissionen uppmanar också medlemsstaterna att i sin lagstiftning möjliggöra för att sätta barn i förvar.

UNHCR är tydliga med att barn inte bör hållas i förvar som konsekvens av att de har migrerat. Det kan aldrig vara förenligt med barnets bästa enligt UNHCR, som också har stöd av UNICEF, FN:s barnrättskommitté och FN:s specialrapportör mot tortyr.

Nyligen publicerade studier visar att placering i förvar försämrar barns psykologiska och fysiska välbefinnande och skadar deras kognitiva utveckling. Barn i förvar riskerar att drabbas av ångest och depression samt uppvisar ofta tecken på posttraumatisk stress. Det finns heller inga belägg för att placerande av barn i förvar fungerar avskräckande för andra som planerar att migrera.

Sverige har vid flera tillfällen fått kritik för att barn placeras i förvar, bland annat av FN:s kommitté mot tortyr. Kommittén kritiserar Sverige för att ofta använda förvarstagande utan att pröva den lindrigare åtgärden anmälningsplikt och menar att förvarstagandet dessutom ofta är onödigt långvarigt. Kommittén kritiserar också att asylsökande placeras i polishäkten. Regeringen har att välja mellan att lyssna på flera FN-organ och respektera barnets bästa, eller att välja EU-kommissionens repressiva linje.

Mot denna bakgrund vill jag fråga inrikesminister Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att verka för att Sverige står upp för innebörden i principen om barnets bästa och motsätta sig EU-kommissionens förslag?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.