Till innehåll på sidan
Sveriges Riksdags logotyp, tillbaka till startsidan

Dödsskjutningarna i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1486 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/01432 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1486 av Katarina Brännström (M)
Dödsskjutningarna i Sverige

Katarina Brännström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att i närtid vidta för att begränsa det dödliga våldet.

Regeringen ser mycket allvarligt på ökningen av dödligt skjutvapenvåld och har under de senaste åren vidtagit en lång rad åtgärder för att motverka denna utveckling.

Regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten tar ett brett grepp om brottsligheten: skärpta straff, verktyg till brottsbekämpande myndigheter, åtgärder för att bryta tystnadskulturen och ett utvecklat brottsförebyggande arbete. Programmet implementeras nu punkt för punkt och många delar är redan genomförda. Men fler åtgärder är på gång.

Den stora satsningen på Polismyndigheten är en viktig del i arbetet med att minska brottsligheten och öka tryggheten. Satsningen har lett till att Polismyndigheten aldrig varit större. Det finns fler poliser och civilanställda än tidigare, totalt över 34 000 polisanställda.

På det straffrättsliga området pågår ett intensivt arbete med Gängbrottsutredningens betänkande, som bland annat innehåller en ny straffskärpningsregel som är avsedd att ha kraftig verkan vid våldsamma konflikter i den kriminella miljön.

För att fler individer ska kunna få hjälp att lämna kriminella gäng och andra destruktiva miljöer har regeringen uppdragit åt Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen att genomföra konkreta åtgärder för att förstärka och utveckla stödet till avhoppare i landet. Detta arbete är nu i full gång.

Vidare har regeringen gett Brottsförebyggande rådet (Brå), Polismyndigheten och Kriminalvården i uppdrag att i samverkan med ett antal frivilliga kommuner sprida strategin bakom Sluta skjut till fler orter i Sverige.

I det brottsförebyggande arbetet är det helt centralt att stoppa nyrekryteringen till de kriminella nätverken. Regeringen har därför gett Brå i uppdrag att studera hur barn och unga involveras i och utnyttjas av kriminella nätverk. I uppdraget ingår att lyfta fram lovande internationella och nationella erfarenheter och att lämna förslag på andra åtgärder för att motverka att barn och unga rekryteras till och involveras i kriminella nätverk.

Stockholm den 4 maj 2022

Morgan Johansson

Tillbaka till dokumentetTill toppen