Till innehåll på sidan

Den vikande vaccinationsviljan

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1537 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:1537 av Karin Rågsjö (V)
Den vikande vaccinationsviljan

Karin Rågsjö har frågat mig vad jag tänker göra åt den vikande vaccinationsviljan hos befolkningen.

Det råder ingen tvekan om att vaccin mot covid-19 skyddar mot svår sjukdom och död. Regeringen, ansvariga myndigheter och andra aktörer arbetar aktivt med att sprida den kunskapen och skapa förutsättningar för en god tillgänglighet till vaccination. Det är fortsatt viktigt med lokala och regionala insatser för att öka vaccinationstäckningen. Folkhälsomyndigheten och regionerna följer vaccinationsviljan i landet. Regeringen har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten och regionerna angående hur vaccinationsarbetet fortgår.

Överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner för vaccinering mot covid-19, 2022 innebär bl.a. att regionerna fortsatt ska vidta särskilda åtgärder för att nå ut med erbjudande om vaccination till grupper som har en lägre vaccinationstäckning mot covid-19 i syfte att nå en så hög och jämnt fördelad täckningsgrad som möjligt i hela befolkningen. Regeringen har tillfört cirka 220 miljoner kronor till regionerna i överenskommelsen som bl.a. syftar till att höja vaccinationstäckningen.

Folkhälsomyndigheten fick i uppdrag att arrangera en nationell temavecka med syfte att nå personer som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19. Den


nationella vaccinationsveckan genomfördes vecka 11 och visade sig ha god effekt. Regeringen utesluter inte liknande insatser framgent.

Stockholm den 11 maj 2022

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2021/22:1537 av Karin Rågsjö (V) (Besvarad 2022-05-04)

Fråga 2021/22:1537 Den vikande vaccinationsviljan

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Restriktionerna är borta men kvar finns covid-19. Vaccinationsviljan har sjunkit kraftigt i befolkningen.

88 procent av alla vuxna svenskar har tagit minst en dos vaccin mot covid-19; motsvarande siffra för de som tagit dos tre är 64 procent. Det är mycket illavarslande siffror inför hösten.

Viljan att ta en påfyllnadsdos tycks vara särskilt låg i storstadsregionerna – som även ligger i botten när det gäller hur många som tagit sin första spruta.

Vaccinationstäckningen skiljer sig drastiskt mellan olika områden i storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

I stadsdelen Angered i Göteborg har bara 25 procent av den vuxna befolkningen tagit tre doser, jämfört med Karlsborg som ligger i topp med 70 procent. I Malmö har 49 procent tagit dos tre, jämfört med 77 procent i Lomma.

I Rinkeby-Kista och Skärholmen är fortfarande över 30 procent av alla vuxna helt ovaccinerade mot covid-19, jämfört med de Stockholmskommuner som nått högst – Vaxholm och Täby – med runt 90 procent vaccinerade. Gällande den tredje påfyllnadsdosen är skillnaderna ännu större.

Jag är mycket oroad över den vikande vaccinationsviljan och hur den kan påverka en eventuell ökad smittspridning under hösten.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

Vad tänker ministern göra åt den vikande vaccinationsviljan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.