Till innehåll på sidan

Covid-19-strategin

Svar på skriftlig fråga 2020/21:535 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:535 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Covid-19-strategin

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka ytterligare konkreta åtgärder jag avser att vidta för att klargöra vad som är den nationella samlade svenska covid-19-strategin.

Regeringen har sedan utbrottet av covid-19-pandemin varit tydlig med att den svenska strategin innebär att de åtgärder som vidtas ska baseras på kunskap och beprövad erfarenhet samt att rätt åtgärder ska vidtas vid rätt tidpunkt. För att upprätthålla denna strategi omprövas vidtagna åtgärder löpande. Målen för hanteringen av det nya coronaviruset och dess effekter är bl.a. att begränsa smittspridningen för att säkra sjukvårdens kapacitet och för att skydda människors liv, hälsa och jobb. De åtgärder som regeringen vidtar för att uppnå detta ska balanseras mot vilka effekter det får på samhället samt folkhälsan i stort.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har löpande sedan pandemins utbrott förklarat vad den svenska strategin innebär, vilka råd samt rekommendationer som gäller och vikten av att alla måste ta sitt ansvar för att bidra till minskad smittspridning.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2020/21:535 av Camilla Waltersson Grönvall (M) (Besvarad 2020-11-18)

Fråga 2020/21:535 Covid-19-strategin

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Covid-19-pandemin har tagit förnyad fart och smittspridningen ökar snabbt. Trycket på hälso- och sjukvården accelererar och nu ökar dödstalen igen. I detta allvarliga läge är det viktigt att svenska folket förstår och kan följa regeringens samlade nationella strategi så att smittspridningen kan hejdas. Det är därmed centralt att regeringen säkerställer vilken nationell samlad strategi man arbetar efter. Det är tyvärr ännu oklart.

Att Folkhälsomyndighetens och regeringens analyser och prognoser avseende utvecklingen av det virus som orsakar covid-19 inte har visat sig stämma är mycket olyckligt. Det har medfört oklara signaler för både invånarna i Sverige och för regioners och kommuners planeringsförutsättningar att kunna utforma hälso- och sjukvården på ett optimalt sett. Det är allvarligt. Att nu regionerna också uppger att Folkhälsomyndigheten inte har möjlighet att hantera deras begäran om regionala råd och restriktioner tillräckligt snabbt är naturligtvis riktigt illa. Snabba beslut är nödvändiga för att kunna stoppa och mildra smittspridningen.

Det är regeringens ansvar att säkerställa att myndigheterna fungerar på ett optimalt sätt och att tillräckliga resurser för detta finns. Men jag är bekymrad över att det blir väldigt svårt när regeringen och Folkhälsomyndigheten skickar dubbla signaler. Hur ska svenska folket förstå att det ena veckan beslutas om lättnader i nationella restriktioner och rekommendationer samtidigt som smittspridningen ökar snabbt och att det införs skärpta lokala råd och rekommendationer i så gott som alla regioner för att det veckan därpå kommuniceras ett helt annat budskap?

Hur ska svenska folket förstå beskedet om att vägen framåt är regionala och lokala åtgärder samtidigt som regeringen gett besked om ett nationellt förbud mot alkoholförsäljning efter klockan 22 och nu förbud avseende fler än åtta personer vid allmänna sammankomster. Regeringen pekar ut just restauranger, pubar och krogar som extra farliga ur smittspridningssynpunkt, men utelämnar till exempel stora köpcentrum och gym som fortfarande är mycket välbesökta. Smittspridningen känner inga mänskliga eller geografiska gränser vilket betyder att regeringen fullt ut måste ta det ansvar som den redan har genom den så kallade ansvarsprincipen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka ytterligare konkreta åtgärder avser socialministern att vidta för att klargöra vad som är den nationella samlade svenska covid-19-strategin?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.