Zambia

Skriftlig fråga 1997/98:91 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-10-30
Anmäld
1997-11-03
Besvarad
1997-11-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:91 av Carina Hägg (s) till statsrådet Pierre Schori om Zambia

Kuppförsöket i Zambia är ett ytterligare och tydligt tecken på att landet blivit alltmer instabilt. En utveckling som är mycket oroande även om kuppen i början av veckan misslyckades. Då vi sedan en tid kunnat uppfatta tendenser till en militärkupp i Zambia kom inte kuppförsöket helt oväntat.

Zambias inrikespolitik har i hög grad kommit att präglas av efterdyningarna av valet i november 1996. Men regeringen har också ansetts ha påbörjat en rörelse mot demokrati. Av parlamentets 155 platser utgörs den formella oppositionen av 19 ledamöter. Den aktivaste oppositionen finns dock utanför parlamentet dvs. i de partier som bojkottade valet. Den process som påbörjats, det s.k. IDEA-initiativet, med att få in en större del av det politiska skeendet är nu än viktigare.

Sverige är förhållandevis väl känt i Zambia. Våra biståndsprogram har uppmärksammats och vår syn på frågor kring good governance har speglats i medierna under året. Även det indragna betalningsbalansstödet diskuteras. Att det finns ett folkligt missnöje med fattigdomen och oro inför statliga utförsäljningar samt den kraftiga minskningen av antalet offentligt anställda är förklarligt.

Min fråga till statsrådet Pierre Schori är om den oroande utvecklingen i Zambia kan komma att påverka Sveriges och Zambias relationer inom biståndsområdet.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:91 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:91 om Zambia
    Statsrådet Pierre Schori

Carina Hägg har frågat mig om den oroande utvecklingen i Zambia kan komma att påverka Sveriges och Zambias relationer inom biståndsområdet.

Jag delar Carina Häggs oro över utvecklingen i Zambia. Regeringens hantering av konstitutionsfrågan och fjolårets valprocess ingav farhågor för den fortsatta demokratiseringsprocessen. Detta medförde att Sverige och andra givare suspenderade delar av biståndet (betalningsbalansstödet). Fortfarande efterlyses konkreta åtgärder från den zambiska regeringen som visar på dess vilja att fullfölja de demokratiska och ekonomiska reformerna.

Svaret på frågan om förra veckans kuppförsök påverkar vårt framtida utvecklingssamarbete ligger främst i zambiska händer. En avgörande fråga är således hur regeringen kommer att hantera kuppförsöket och dess efterdyningar.

I det uppdrag som regeringen gett Sida att inkomma med ett förslag till landstrategi för det fortsatta utvecklingssamarbetet med Zambia har särskilt framhållits att en förutsättning för ingående av ett nytt långsiktigt samarbetsavtal är att de politiska och ekonomiska reformåtgärderna fullföljs på ett övertygande sätt samt att förutsättningarna för att även i övrigt uppfylla de av riksdagen fastställda biståndsmålen bedöms föreligga. Vidare läggs ökad vikt vid demokratifrämjande insatser.

Sidas förslag till landstrategi skall ha inkommit till departementet i mitten av november. Regeringen har sedan att ta ställning till landstrategin och huruvida samarbetsavtal skall ingås med Zambias regering. I landstrategiprocessen ingår noggranna analyser av den politiska och ekonomiska utvecklingen, liksom resultatanalyser.

Den närmaste tidens utveckling i Zambia kommer således att vara avgörande för regeringens beslut i planeringen av det framtida utvecklingssamarbetet med Zambia.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.