Zambia och demokratin

Skriftlig fråga 1997/98:294 av Goës, Eva (mp)

Goës, Eva (mp)
Fråga 1997/98:294 av Eva Goës (mp) till utrikesministern om Zambia och demokratin

Zambias president Chiluba försöker göra sig kvitt oppositionen på ett brutalt sätt, vilket fängslandet av Kenneth Kaunda på juldagen är ett bevis för. Redan den 30 juli vådasköts Kaundas livvakt. Den 23 augusti utsattes människorättsadvokaten, tillika oppositionsledaren Rodger Chongwe och förre presidenten Kaunda för mordförsök. Tårgas slängdes in i en bil och sedan utbröt skottlossning från taket. Doktor Chongwe blev skjuten genom kinden. Kulan gick ut i nacken. De lyckades genom ett under rädda sig och ta sig till sjukhuset, men doktor Chongwe kunde inte opereras på grund av att elektriciteten stängdes av. Den 28 oktober hände nästa allvarliga händelse. President Chiluba påstod att han utsatts för en kupp. De oppositionella blev anklagade trots att de inte fanns i landet. Doktor Chongwe var på väg till Lusaka från Edinburgh i Skottland. På grund av kuppen blev han försenad i Harare. Han fick där ett meddelande om att ett litet zambiskt regeringsflygplan var framkört åt honom. Doktor Chongwe tog sin tillflykt till Zimbabwes immigrationsbyrå i stället för att följa med planet. Han fick skydd i en vecka i Zimbabwe.

Doktor Chongwe, f.d. justitieminister i Zambia är flitigt anlitad av AWEPA, European Parliamentarians for Africa, på grund av sin kompetens. Nu är hans statslös. Han kan inte återvända till Zambia, lika litet som Kaunda kunde det. Korruptionen är utbredd och demokratin under all kritik i Zambia. Sverige har inte uttalat någon kritik mot regimen trots det inträffade.

Min fråga till utrikesministern är:

Vad avser utrikesministern göra för att stödja demokratiutvecklingen i Zambia?

 

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 1998-01-07 Anmäld: 1998-01-13 Besvarad: 1998-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga