Yrkesvux

Skriftlig fråga 2017/18:86 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-10
Överlämnad
2017-10-11
Anmäld
2017-10-12
Sista svarsdatum
2017-10-18
Svarsdatum
2017-10-20
Besvarad
2017-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Den svenska modellen bygger på att det offentliga tar ett stort ansvar för utbildning och kompetensförsörjning. Detta skapar förutsättningar för människor att växa och växla genom livet, vilket är ett krav på en alltmer föränderlig arbetsmarknad i en globaliserad värld.

I dag finns det problem med matchningen på arbetsmarknaden. Trots att drygt 300 000 personer står utan arbete finns samtidigt ca 100 000 platser som väntar på att tillsättas – om arbetsgivarna hittar någon med rätt kompetens. Utifrån detta är den socialdemokratiskt ledda regeringens satsningar på Kunskapslyftet oerhört viktiga. Genom satsningar på yrkeshögskola, folkhögskola, komvux och yrkesvux erbjuds människor en möjlighet att ställa om och få de kompetenser arbetsmarknaden efterfrågar.

Till 2019 förväntas antalet platser på yrkesvux ha ökat till drygt 28 000. Detta är i grunden bra. Ett problem som kommunerna vittnar om är dock att mindre kommuner har svårt att arrangera utbildningar som svarar mot arbetsmarknadens behov. Ofta begränsas kommunerna i stället till de utbildningar som finns på den kommunala gymnasieskolan.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

Vilka initiativ tar statsrådet och regeringen för att underlätta för kommuner att ha en bredd när det gäller yrkesvuxutbildningar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:86 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2017/04005/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:86 av Johanna Haraldsson (S) Yrkesvux

Johanna Haraldsson har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen tar för att underlätta för kommuner att ha en bredd när det gäller yrkesvux-utbildningar.

Behovet av arbetskraft med gymnasial yrkeskompetens är stort. Regeringen genomför bl.a. därför ett betydande kunskapslyft för ett livslångt lärande och högre sysselsättning i syfte att ytterligare stärka den svenska modellen. Kunskapslyftet ger människor möjlighet att utvecklas och stärka sin ställning på arbetsmarknaden samtidigt som förutsättningarna för såväl offentlig sektor som näringsliv att få den kompetens de behöver stärks.

När det gäller yrkesvux, som är en bärande del av kunskapslyftet bedömer regeringen att många kommuner är alltför små, med allt för litet elevunderlag, för att kunna erbjuda ett brett utbud av yrkesvuxutbildningar inom den egna kommunen. Det behövs ett större elevunderlag än många enskilda kommuner kan generera. Därtill är arbetsmarknaden för de flesta individer i praktiken oftast inte avgränsad till den egna kommunen, utan regional. Det är därför rimligt att planering och dimensionering av yrkesvuxutbildningar sker utifrån ett regionalt perspektiv.

Med anledning av detta beslutade regeringen i oktober 2016 förordningen (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning (regionalt yrkesvux). För att kunna erbjuda ett brett utbud av yrkesutbildningar ska utbildningarna både planeras och genomföras på regional nivå, av minst tre kommuner i samverkan. De samverkande kommunerna ska också, för att kunna få statsbidrag, samverka med det regionala arbetslivet, Arbetsförmedlingen och aktörer med regionalt utvecklingsansvar i syfte att förbättra förutsättningar för att möta arbetsmarknadens kompetensförsörjning.


Regeringen vill nu ytterligare öka satsningarna på ett stadigvarande kunskapslyft med fler permanenta utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux. I budgetpropositionen för 2018(2017/18:1), utgiftsområde 16, föreslår regeringen satsningar som gör att regionalt yrkesvux 2021 sammanlagt kommer att omfatta cirka 34 000 utbildningsplatser. Utöver satsningen på fler utbildningsplatser föreslår regeringen även att 315 miljoner kronor avsätts 2018 i syfte att stärka kvaliteten inom yrkesvux och ge bättre förutsättningar för att bredda utbudet av utbildningar.

Stockholm den 20 oktober 2017

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.