Yrkesförarutbildningar

Skriftlig fråga 2017/18:1018 av Teresa Carvalho (S)

Teresa Carvalho (S)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Runt om i Sverige bedrivs yrkesförarutbildningar för vuxna på gymnasial nivå, som landets kommuner kan söka pengar för att anordna. Det är mycket bra att den här typen av medel finns, men i det här specifika fallet finns ett återkommande bekymmer som sätter käppar i hjulen för utbildningsanordnare, och detta lyfts av bland andra TYA (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd).

Kärnan i problemet är följande: För att få stöd från staten måste utbildningen enligt kriterierna utföras under ett kalenderår. Åkerierna anställer ogärna nyutbildade lastbilschaufförer i december (då utbildningen alltså i och med regelverken skulle vara slutförd). Anledningen till detta är att det råder vinterväglag och att den nyutbildade chauffören ännu inte fått den rutin och körvana som kan behövas för att köra tunga fordon när det råder rejäl halka.

Det vore lämpligare att få möjlighet att lägga utbildningen så att den nyutbildade står till arbetsmarknadens förfogande på vårkanten. Nuvarande upplägg leder till att elever som studerar till yrkesförare är färdigutbildade i december utan att få någon anställning. När sommaren kommer och det skriks efter chaufförer så är risken stor att arbetsgivaren inte gärna anställer en person som inte kört ett tungt fordon på ett antal månader. Man antas ha tappat mycket kunskap och rutin angående körningen.

Lösningen torde vara enkel, nämligen att regelverket medger att utbildningen anordnas över ett årsskifte. Då kan eleverna få köra på vinterväglag under utbildningen och vara färdigutbildade lagom till den tid branschen vanligtvis vill anställa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

Är statsrådet villig att se över regelverket för att underlätta för åkeribranschen, utbildningsanordnarna och eleverna genom att tillåta att yrkesförarutbildningar anordnas över ett årsskifte?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-03-13 Överlämnad: 2018-03-13 Anmäld: 2018-03-14 Svarsdatum: 2018-03-21 Sista svarsdatum: 2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga