Volkswagens miljöfusk

Skriftlig fråga 2015/16:61 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-02
Överlämnad
2015-10-03
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Skandalen med Volkswagens manipulerade avgasrening rullar vidare. En skandal som ständigt tycks växa i omfattning. Koncernen har hittills erkänt att man manipulerat miljontals bilar världen över i syfte att ge missvisande kväveutsläpp. Bara i Sverige uppger Volkswagen själva att omkring 225  000 bilar berörs. Nu är det viktigt att företaget lägger alla kort på bordet samt att fusket får allvarliga konsekvenser för företaget och dess ledning. Fusk måste straffas.

För EU är det närmast pinsamt att det var i USA som fusket först upptäcktes. EU:s kontroll har uppenbarligen brustit och det finns därför anledning att se över hur dagens kontroll- och sanktionssystem fungerar. Dagens regler innebär att fordon typgodkänds på nationell nivå och att det är de nationella myndigheterna som ansvarar för kontroll och utförande av sanktioner om fusk eller felaktigheter upptäcks. EU har vidare ett system med ömsesidigt erkännande vilket innebär att när till exempel de tyska myndigheterna godkänt någon av exempelvis Volkswagens modeller är denna sedan automatiskt godkänd i hela unionen. Givet att det bland annat varit flera skandaler inom tysk fordonsindustri där myndigheterna brustit i kontroll och rent av visat undfallenhet finns det skäl att ifrågasätta gällande ordning.

Tidigare i veckan mötte klimat- och miljöministern ledningen för Volkswagen i Sverige för att få svar från företaget om bland annat skandalens omfattning i Sverige. Det vore önskvärt med en redovisning av vad som kom fram på det mötet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Vill klimat- och miljöministern se en översyn av dagens kontroll- och sanktionssystem inom EU, och hur ser ministern och regeringen på möjligheten att i Sverige förbjuda försäljningen av de fordonsmodeller som manipulerats och som inte uppfyller gällande utsläppskrav?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:61 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/03420/Kl

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:61 av Johan Hultberg (M) Volkswagens miljöfusk

Johan Hultberg har frågat mig om jag vill se en översyn av dagens kontroll- och sanktionssystem inom EU, och hur jag och regeringen ser på möjligheten att i Sverige förbjuda försäljningen av de fordonsmodeller som manipulerats och som inte uppfyller gällande utsläppskrav.

EU:s regelverk för godkännande av bilar, s.k. typgodkännande, förbjuder försäljning av bilar som har manipulerats och som inte uppfyller EUs avgaskrav. Det är alltså redan i dag förbjudet att sälja bilar som manipulerats och som inte uppfyller gällande utsläppskrav.

Typgodkännandet omfattar både trafiksäkerhetkrav, avgaskrav och testmetoder. I varje medlemsland finns en godkännandemyndighet som har till uppgift att godkänna bilarna och se till att regelverket följs. I Sverige är Transportstyrelsen nationell godkännandemyndighet.

Om godkännandemyndigheten misstänker att en särskild bilmodell bryter mot typgodkännandet kan myndigheten tillfälligt stoppa registreringen av den bilmodellen i landet. Ett permanent stopp kräver dock att myndigheten kan bevisa att biltillverkaren har brutit mot typgodkännandet.

Godkännandemyndigheten kan även återkalla ett typgodkännande som den själv har meddelat till dess att biltillverkaren åtgärdat bristerna. Om bilen är godkänd i ett annat medlemsland kan myndigheten begära att godkännandemyndigheten i det medlemslandet vidtar åtgärder. Det är alltså endast den godkännandemyndighet som har utfärdat typgodkännandet som också har möjlighet att utreda och kräva åtgärder om det kan konstateras brister från gällande EU-krav.

Däremot ger inte EU:s regelverk godkännandemyndigheten rätt att utfärda böter till en biltillverkare som bryter mot typgodkännandet. Med anledning av det som har hänt med Volkswagen kan det finnas anledning att se över dagens bestämmelser kring sanktioner i EU:s regelverk.

Vad gäller Volkswagen så är deras bilar typgodkända i Tyskland. Den tyska godkännandemyndigheten undersöker just nu om Volkswagens bilar som sålts i EU också har varit manipulerade och vilka konsekvenser det har fått. Volkswagen får inte ha kvar bilar på marknaden som inte uppfyller EU:s utsläppskrav.

Det är helt oacceptabelt att Volkswagen har manipulerat avgastester. Regeringen följer utvecklingen kring Volkswagen noga och om det visar sig att Volkswagens bilar inte uppfyllt EUs avgaskrav kan det bli aktuellt för regeringen att vidta åtgärder. Regeringen ser för närvarande över olika möjligheter till åtgärder nationellt och på EU-nivå.

På längre sikt är det viktigt att EU:s regelverk skärps och att manipulering av avgastesterna försvåras. Sedan ett par år tillbaka pågår ett arbete i TCMV (en kommitté för fordonstekniska frågor, under kommissionen) med att anpassa den nuvarande testmetoden samt komplettera den med en ny testprocedur kallad RDE (Real Driving Emissions). Sverige bidrar aktivt i detta arbete. Målsättningen är att den nya testmetoden ska kunna börja tillämpas från september 2017.

Stockholm den 14 oktober 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.