visum för FARC-representanter

Skriftlig fråga 2001/02:788 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-21
Besvarad
2002-03-01
Anmäld
2002-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga 2001/02:788

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om visum för FARC-representanter

Sverige har tillsammans med andra länder vid flera tillfällen medverkat till samtal och överenskommelser om vapenstillestånd mellan regeringen och de två gerillarörelser som finns i Colombia.

Det är mycket viktigt att dessa samtal fortsätter och att ytterligare krigshandlingar förhindras. I dessa samtal, ytterst syftande till varaktig fred och normala förhållanden i Colombia, kan även EU spela en viktig roll.

För att EU ska kunna spela en roll krävs dock att man har möjligheter till goda kontakter med både den colombianska regeringen och de båda gerillarörelserna FARC och ELN. I dag finns det dock ett generellt beslut i EU om att inte bevilja visum till FARC-gerillans representanter. Genom att rörelsefriheten för FARC beskärs torde EU:s visumbeslut begränsa såväl Sveriges som EU:s eventuella freds- och medlingsarbete. Det kategoriska visumbeslutet i EU bör därför rimligen upphävas.

Jag vill fråga utrikesminister Anna Lindh:

Vad avser ministern att göra för att EU:s visumbeslut angående FARC-gerillans representanter upphävs, på det att ett medlingsarbete mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan underlättas?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:788 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 2001/02:788 om visum för FARC-representanter

Utrikesminister Anna Lindh

Murad Artin har frågat mig vad jag avser göra för att EU:s visumbeslut angående FARC-gerillans representanter upphävs, så att ett medlingsarbete mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan underlättas.

Först måste jag tyvärr konstatera att ungefär samtidigt som Murad Artin ställde sin fråga kollapsade fredsförhandlingarna mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan. Förhoppningarna att få till stånd ett eld upphör grusades i och med att FARC-gerillan kapade ett colombianskt inrikesflyg och kidnappade den politiker som i senaten är ordförande för utskottet för fredsfrågor. Mot bakgrund av andra våldsamma och farliga övergreppshandlingar som FARC-gerillan genomfört under den senaste månaden blev flygplanskapningen dödsstöten för den redan hårt ansträngda fredsförhandlingsprocessen. President Pastrana såg sig nödsakad att avbryta de pågående fredsförhandlingarna med gerillaorganisationen och upphäva såväl det politiska erkännandet av FARC som själva avspänningszonen. Den direkta dialogen mellan regeringen och FARC har därmed upphört för närvarande.

En huvudorsak till att fredsförhandlingarna bröt samman är FARC-ledningens bristande insikt och respekt för vad en seriös fredsförhandlingsprocess innebär. Naturligtvis beklagar den svenska regeringen detta.

Vad gäller Murad Artins fråga vill jag understryka att det inte finns något kategoriskt eller generellt EU-beslut att neka viseringar till FARC-företrädare. Mot bakgrund av FARC:s oacceptabla politik att fortsätta att kidnappa civila uttalade EU i december 2001 att inga nya viseringar eller uppehållstillstånd för närvarande skulle ges till företrädare till FARC. Emellertid behölls utrymme att kunna ge viseringar för särskilda angelägenheter som hade direkt bäring på fredsprocessen.

I likhet med andra aktörer, inte minst president Pastrana och andra demokratiska ledare i Colombia, vet vi att det längre fram kommer att behövas nya fredsförhandlingar med FARC. Men dessa förhandlingar kräver uppenbarligen andra förutsättningar än de som hittills har gällt. Bl.a. måste FARC-gerillan på ett trovärdigt sätt visa att den verkligen vill medverka till ett slut på kriget genom seriösa politiska förhandlingar. Ett första steg till detta vore att FARC omedelbart, och utan några krav, friger samtliga kidnappade samt upphör med attacker mot civila och med sabotage av infrastrukturen. Den svenska regeringen kommer fortsatt, såväl bilateralt som tillsammans med andra internationella aktörer inom EU och FN, att noga följa den colombianska utvecklingen och söka bidra till att seriösa fredsförhandlingar kan inledas med FARC. Sverige kommer också fortsatt att, tillsammans med andra internationella aktörer, söka bidra till att fredsprocessen med ELN-gerillan inte ska behöva avbrytas eller frysas utan tvärtom kunna övergå i mer preciserade förhandlingar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.