Vinstgivande skattestöd

Skriftlig fråga 2013/14:780 av Peter Persson (S)

Peter Persson (S)

till Finansminister Anders Borg (M)

 

Städföretaget Hemfrids grundare har plockat ut 31 miljoner kronor de tre senaste åren. Samtidigt tjänar den genomsnittlige anställde inte ens 12 000 kronor i månaden – före skatt, enligt Kommunalarbetaren. På fem år har företaget Hemfrid fått över en halv miljard kronor från staten. Pengarna kommer från det RUT-avdrag som infördes för sju år sedan av finansministern.

Företaget är Sveriges största företag inom hushållsnära tjänster och går sannerligen bra. Sedan tre år tillbaka har 90 procent av vinsten gått till utdelning åt företagets ägare. Störst av dem är grundaren Monica Lindstedt, med nästan hälften av aktierna. Hon var en av dem som lobbade allra hårdast för att RUT-avdraget skulle införas, och tjänar nu stora pengar på det. För de tre senaste åren har Monica Lindstedt, som dessutom är ordförande för Företagarna, plockat ut 31,2 miljoner kronor från sitt framgångsrika företag.

”Jag tycker att det är fullt rimligt”, säger hon till Kommunalarbetaren. Hennes anställda kanske tycker att hon i stället borde investera i företaget, höja löner, köpa bilar där det finns plats för städutrustningen etc, allt enligt anonyma källor som Kommunalarbetaren har pratat med.

Förhållandena är inte de bästa på Hemfrid. Företaget uppges ha låga löner och dåliga villkor, även jämfört med andra företag i samma bransch. Kommunals medlemmar på Hemfrid har tjänster på 60 procent, i genomsnitt. Det betyder att snittlönen för fackets medlemmar är 11 900 kronor i månaden före skatt. Med Hemfrid tycks begreppet ”arbetande fattiga” ha fått ett ansikte och man undrar hur det står till med finansministerns feminism mot bakgrund av detta.

Avser finansministern att vidta några generella åtgärder med anledning av den ovan beskrivna situationen?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2014-09-01 Överlämnad: 2014-09-02 Besvarad: 2014-09-16 Sista svarsdatum: 2014-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga