Vindkraft i Arktis

Skriftlig fråga 2020/21:659 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-11-23
Överlämnad
2020-11-24
Anmäld
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-12-02
Svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Stora delar av de nordiska land- och havsområdena finns i den arktiska regionen. Många är de miljöutmaningar Arktis står inför, och tydliga strategier för hur dessa ska hanteras måste finnas på plats, såväl i respektive land som i det nordiska samarbetet. Fokus ska vara vad som är det bästa agerandet för Arktis natur samt för dem som är bosatta där.

Exploatering av de naturresurser som finns i området har ökat intresset för vindkraft och vattenbruk. Den konkurrens som finns om resurserna har därtill skärpt det geopolitiska läget.

Vindkraft påverkar miljön i hela det område man nyttjar för den, mer eller mindre beroende på vilken typ av miljö det rör sig om. När det gäller Arktis handlar det om en gigantisk påverkan. Djur, natur, befolkning och hela ekosystem berörs, vilket riskerar att ytterligare äventyra Arktis redan utsatta miljö. 

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vad är regeringens ståndpunkt gällande vindkraft i Arktis?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:659 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:659 av Cassandra Sundin (SD)
Vindkraft i Arktis

Cassandra Sundin har frågat mig om regeringens ståndpunkt gällande vindkraft i Arktis.

Regeringen antog en ny strategi för Arktis den 24 september 2020 vilken överlämnades i form av en skrivelse till riksdagen den 29 september. Regeringen betonar här sitt engagemang för Arktis med människorna, freden och klimatet i centrum. Sveriges del av Arktis omfattar Norrbotten och Västerbotten där naturen och miljön liksom i övriga Arktis är särskilt sårbar och klimatförändringarna sker dubbelt så snabbt som i resten av världen. En utgångspunkt för strategin är därför att Sverige ska verka för en begränsad uppvärmning av Arktis i enlighet med Parisavtalets mål. Vi lyfter också särskilt fram att den biologiska mångfalden ska bevaras i enlighet med målen i konventionen för biologisk mångfald.

Vindkraftens fortsatta utbyggnad är viktig för att kunna nå det energipolitiska målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040. Vid planering av mark- och vattenanvändning och enskilda prövningar av verksamheter är det dock av största vikt att utgå från Arktis känsliga miljö, de kumulativa effekterna av bland annat skogsbruk, infrastruktur, gruvor och annan exploatering samt befolkningens inklusive urfolket samernas behov och situation.

Regeringen avser i linje med detta att verka för att känsliga områden samt områden med höga natur- och kulturvärden i arktiska miljöer ges ett adekvat skydd och att eventuell exploatering sker på ett sådant sätt att förlust av biologisk mångfald minimeras och kompenseras. Sverige avser även att verka för att förbättra kunskapsläget när det gäller konsekvenserna av ökad exploatering liksom vilka skyddsåtgärder som är nödvändiga för att åstadkomma ett långsiktigt hållbart skydd för miljö och hälsa.

Stockholm den 16 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.