Villkoren för utländska bärplockare

Skriftlig fråga 2019/20:279 av Ali Esbati (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-25
Överlämnad
2019-10-28
Anmäld
2019-11-05
Sista svarsdatum
2019-11-06
Svarsdatum
2019-11-15
Besvarad
2019-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Bärplockarbranschen är en bransch där de som anställs av bärplockarföretagen uteslutande är migrantarbetare från Thailand. Utsattheten för gruppen är stor. Utöver en ofta mycket pressad arbetsmiljösituation har det alltid varit en utmaning att säkerställa att de thailändska bemanningsföretag som hyr ut arbetskraft åt svenska bärplockarföretag håller sig till kollektivavtalade villkor, där lön och andra ersättningar regleras. Flera uppmärksammade fall finns där anställda, som ofta tagit stora lån för att täcka rese- och boendekostnader under vistelsen i Sverige, blivit lurade och inte fått den garantilön som de har rätt till enligt Kommunals avtal med de thailändska bemanningsföretagen.

I en aktuell rapport från Delegationen för migrationsstudier, Delmi, som bygger på en studie baserad på intervjuer med 165 thailändska plockare som varit i Sverige och plockat bär var det nästan hälften av de intervjuade som inte fick lön enligt avtal. Många visste inte heller att de hade rätt att få ut den avtalsenliga lönen (Delmi rapport 2019:3).

I ett reportage av journalisten Mats Wingborg beskrivs de allt hårdare villkoren för de thailändska bärplockarna (Dagens Arena den 1 september 2019). Bärplockarsäsongen 2019 har präglats av ett svårt år med lite bär i skogarna, ett resultat av föregående års höga temperaturer. Inte minst har det varit ont om det kommersiellt gångbara blåbäret. Samtidigt har bärplockarbranschen drabbats av ett stort överskott av arbetskraft med omkring 6 000 bärplockare under 2019, vilket nästan är en dubblering av antalet anställda bärplockare jämfört med 2017 (och en ökning med ca 1 100 mot föregående år).

Den kraftiga ökningen är ett resultat bland annat av att ett antal finska bärplockarföretag flyttat över sin verksamhet till Sverige efter att den thailändska regeringen infört en kvot över hur många som får åka och arbeta i Finland – i sig en konsekvens av att ett av de finska bärföretagen dömts för människohandel. När säsongen nu lider mot sitt slut kommer många signaler om att företagen kommer att försöka vältra över kostnaderna på bärplockarna, vilket i så fall riskerar att slå mycket hårt mot dessa, vars skulder i år också är större än tidigare på grund av den svenska kronans försvagning mot den thailändska bahten.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser ministern att agera för att dels säkerställa att de utländska bärplockarna erhåller den lön och de ersättningar de är berättigade till, dels motverka att oseriösa bärplockarföretag utnyttjar utländska bärplockare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:279 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/03529/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:279 av Ali Esbati (V)
Villkoren för utländska bärplockare

Ali Esbati har frågat arbetsmarknadsministern om hon avser att agera för att dels säkerställa att de utländska bärplockarna erhåller den lön och de ersättningar de är berättigade till, dels motverka att oseriösa bärplockarföretag utnyttjar utländska bärplockare.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill inleda med att poängtera att det är viktigt att det råder ordning på arbetsmarknaden och att regler, avtal och branschpraxis respekteras när man tar in utländsk arbetskraft. Att människor som kommer till Sverige för att arbeta utnyttjas är oacceptabelt. Goda villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

Bärbranschen omfattas av de särskilda krav som gäller för vissa sektorer inom vilka missbruk är mer vanligt förekommande. Bland annat måste företag visa att de har betalat ut lön om de tidigare anställt eller anlitat bärplockare samt redovisa hur de klarar av att betala den erbjudna månadslönen även vid dålig bärtillgång och om arbetstagaren inte klarar av att plocka bär motsvarande den erbjudna månadslönen. Dessa regler gäller oavsett om personen ska plocka bär eller arbeta som tolk, kock, mekaniker eller med någon annan form av stöd till bärplockarna. Utländska bemanningsföretag som är registrerade i ett land utanför EU och som har verksamhet i Sverige måste även ha en filial registrerad här. Det är då filialen som ansvarar för att redovisa vilka anställningsvillkor som gäller i anställningserbjudandet. Migrationsverket har vidare tagit fram material på thailändska som vänder sig direkt till bärplockare i syfte att informera dem om rättigheter och skyldigheter i samband med arbete i Sverige.

Systemet för arbetskraftsinvandring får inte användas för att utnyttja människor. Direktiven till en utredning som rör olika frågor om arbetskraftsinvandring bereds just nu inom regeringskansliet. Dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas.

Stockholm den 15 november 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.