Växande fattigdom

Skriftlig fråga 2013/14:217 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:217 Växande fattigdom

av Hans Olsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Arbetarrörelsens tankesmedja har visat att den arbetsmarknadspolitik som regeringen bedrivit varken har varit effektiv eller inkluderande. Mellan 2005 och 2011 har andelen fattiga ökat i hela befolkningen trots jobb, från 4 till drygt 5 procent. Detta är en marginell förändring, men ändå en ökning i motsats till arbetslinjens logik. Ser vi närmare på olika grupper i samhället, bland ensamstående föräldrar med barn och bland familjer med utländsk bakgrund, är förändringen betydligt större. Sedan 2005 har fattigdomen näst intill fördubblats bland ensamstående föräldrar med jobb (från 9 till 16 procent). Detta ska jämföras med den mer blygsamma förändringen från 7 till 9 procent mellan 1991 och 2005. Rapporten visar också på en stor segregerande effekt, då det är fem gånger vanligare att personer med utländsk bakgrund, trots jobb, är fattiga jämfört med familjer med svensk bakgrund.

Andra tecken i tiden är de alltmer omfattande individuella och nya frivilliginsatserna mot fattigdom som det rapporteras om i medierna. Matkassar till barnfamiljer, sopportioner till hemlösa och allmän utdelning av mat till alla som så behöver. Även de etablerade hjälporganisationerna som Frälsningsarmén, Stockholms stadsmission, Svenska kyrkans diakoniverksamhet och olika andra samfund ute i landet rapporterar om ökat hjälpbehov. Det skrämmande är att mottagarna i många fall är helt vanliga och i övrigt socialt väletablerade medborgare.

Genom vilka andra insatser än skattesänkningar vill ministern vända trenden mot en växande fattigdom och fler arbetande fattiga i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:217 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:217 Växande fattigdom

Finansminister Anders Borg

Hans Olsson har frågat mig genom vilka andra insatser än skattesänkningar jag vill vända, det han beskriver som, trenden mot en växande fattigdom och fler arbetande fattiga i Sverige.

Ekonomisk utsatthet kan mätas på olika sätt. EU har ett officiellt mått på hur många i befolkningen som har en låg materiell standard. En person i allvarlig materiell fattigdom har inte råd med minst fyra av nio saker som exempelvis att kunna betala oförutsedda utgifter, att kunna betala sina skulder eller att åka på semester en vecka om året. I Sverige har den andelen sedan 2006 minskat från 2,1 till 1,3 procent.

Den vanligaste orsaken till en svag ekonomi är avsaknaden av arbete. Därför har regeringens fördelningspolitiska arbete sedan tillträdet 2006 inriktats mot att stärka drivkrafterna för arbete. Jobbskatteavdraget har bidragit till att stärka inkomsterna i alla inkomstgrupper under lågkonjunkturen. På längre sikt, när fler kommer in på arbetsmarknaden, ökar avdraget den ekonomiska standarden relativt sett mest bland dem med lägst inkomster.

Tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik som värnat ordning och reda i de offentliga finanserna har vi kunnat stärka välfärden. Regeringen har infört en rad riktade satsningar mot grupper med svag ekonomi t.ex. höjt flerbarnstillägg, höjt bostadsbidrag för barnfamiljer och unga utan barn, höjt bostadstillägg till pensionärer och höjd grundnivå i föräldraförsäkringen. Tillsammans med regeringens reformer för att stärka kvaliteten i utbildningsväsendet är dessa satsningar centrala för att utjämna livsvillkor och välfärd över tid. Den omfördelning som äger rum via offentligt finansierad vård, skola och omsorg är grundläggande för att utjämna människors livsvillkor. Det är regeringens fortsatta ambition att ytterligare stärka arbetslinjen och samtidigt bedriva en effektiv fördelningspolitik som gagnar dem som har det allra sämst. Det bästa sättet att minska risken för fattigdom är just att få fler i arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.