Till innehåll på sidan

Vattenfall och övergrepp mot de mänskliga rättigheterna

Skriftlig fråga 2017/18:388 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-04
Överlämnad
2017-12-05
Anmäld
2017-12-06
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Efter påtryckningar från gräsrotsorganisationer har Vattenfall gjort en utredning om riskerna för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna i och med importen av stenkol från Colombia. Cesarregionen i Colombia, där Vattenfalls stenkol bryts, har under lång tid plågats av högerextrema paramilitära grupper som systematiskt har förföljt och dödat fackliga aktivister och förkämpar för miljö- och människorättsfrågor. Flera rapporter har varnat för att kolbolagen samarbetat med de brutala paramilitära grupperna. Förutom att vara en mycket miljöskadlig verksamhet har kolbrytningen också pekats ut som en drivare i människorättsövergrepp. Begreppet ”blood coal” är dessvärre inte helt utan relevans.

Den rapport som nu har offentliggjorts har rubriken A human rights risk assessment in Colombia och publicerades den 7 november i år. I rapporten finns rekommendationer för hur situationen för de fackliga och mänskliga rättigheterna samt miljöhänsynen ska kunna stärkas. Rapporten rekommenderar Vattenfall att avbryta kolimporten om det inte sker konkreta förbättringar. Därför är det av yttersta vikt att rapportens rekommendationer nu omvandlas till konkret handling. Där har både Vattenfall som företag och Vattenfalls ägare, det vill säga staten, ett stort ansvar. Och där har regeringen det yttersta ansvaret.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att rapportens rekommendationer ska implementeras i praktiken?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:388 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)



PAGE

2


N2017/07358/BSÄ

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:388 av Jens Holm (V) Vattenfall och övergrepp mot de mänskliga rättigheterna

Jens Holm har mot bakgrund av rapporten A human rights risk

assessment in Colombia frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att rapportens rekommendationer ska implementeras i praktiken.

Regeringen ställer genom statens ägarpolicy krav på bolagen med statligt ägande att de ska agera föredömligt inom området hållbart företagande, vilket inkluderar ett strategiskt och transparent arbete med samarbete i fokus. Vägledande för detta arbete är internationella riktlinjer, Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. En viktig utgångspunkt för bolagens arbete med mänskliga rättigheter är FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Regeringen har varit tydlig i sina förväntningar på bolagen, bl.a. genom den handlingsplan som presenterades år 2015 samt genom det arbete som har bedrivits för att öka kunskap och fokus i bolagen med statligt ägande.

Vattenfall AB har under de senaste åren stärkt sitt förebyggande arbete för att minska risken för negativ påverkan genom leverantörskedjan. Som ett led i detta arbete har bolaget genomfört en bedömning av leverantörsledets påverkan på mänskliga rättigheter i Colombia, vilket inkluderar en bedömning av hur Vattenfalls leverantörer kan bidra till att stärka respekten för mänskliga rättigheter i Colombia. Den rapport som detta har resulterat i, A human rights risk assessment in Colombia, är som frågeställaren påpekar offentliggjord på bolagets hemsida.

De övergrepp som i tidigare rapportering har framkommit kring stenkolsgruvorna i provinsen Cesar i Colombia mellan åren 1996 och 2006 är allvarliga. I dialogen mellan företrädare för ägaren och bolaget berörs även olika frågor kopplade till leverantörshantering, och inköp av kol från Colombia har särskilt diskuterats. Jag ser positivt på att Vattenfall på plats har skaffat sig mer kunskap, samt att de är transparenta med sina observationer och rekommendationer. Jag kan även konstatera att organisationer som tidigare har varit kritiska till Vattenfalls agerande, har utryckt sig positivt till det arbete som Vattenfall nu har gjort.

Vi fortsätter följa den här viktiga frågan och ha en nära dialog med bolaget.

Stockholm den 12 december 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.