värnpliktsfrågan

Skriftlig fråga 1998/99:466 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-18
Anmäld
1999-03-23
Besvarad
1999-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:466 av Rolf Gunnarsson (m) till försvarsministern om värnpliktsfrågan

den 18 mars

 

I dag fungerar "mönstringen", i den del som gäller besked till den blivande soldaten, relativt bra. Den som mönstrar får ofta klart besked om vilken typ av soldat han/hon skall bli, vilken dag som inryckningen skall ske, vilken ort som gäller för utbildningen, liksom datum för utryckningen.

Visst förekommer kritik - ibland stark kritik - mot att Pliktverket lämnar oerhört sena besked om förändringar. Men det är ju mera en följd av den ryckighet som försvaret fått genom riksdagens och regeringens olika beslut.

Nu finns förslag, för mönstringen, som oroar. Det är viktigt - definitivt i ett hårt bantat försvar - att den som mönstrar får klara besked, som man dessutom kan lita på.

Förslag som nu tycks finnas talar om att besked bara skall ges att man blir "soldat", att man skall in exempelvis mellan 180-230 dagar, att inryckning exempelvis skall ske under våren 2001 och att man skall utbildas på ett förband i "Mälardalen".

Det här är en klar försämring. Erfarenheterna är att soldaterna uppskattat klara besked - allt för planering av utbildning och annat.

 

Vilka åtgärder avser statsrådet vidtaga för att den blivande soldaten också fortsättningsvis skall ges relativt klara besked vid mönstringen?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:466 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:466 om värnpliktsfrågan
    Försvarsminister Björn von Sydow

 

Rolf Gunnarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att de totalförsvarspliktiga även fortsättningsvis skall ges detaljerade inskrivningsbeslut vid mönstringen.

Bestämmelser om inskrivning av totalförsvarspliktiga finns i lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt. Av ett beslut om inskrivning skall framgå vilken befattning eller typ av befattning den totalförsvarspliktige skall utbildas till, vid vilket förband eller motsvarande organisation utbildningen skall fullgöras, utbildningens längd samt vid vilken tidpunkt utbildningen är planerad att börja.

Det är, som Rolf Gunnarsson säger, viktigt för den enskilde att i samband med inskrivning få dessa besked.

Totalförsvarets pliktverk har mot bakgrund av den osäkerhet som råder om Försvarsmaktens framtida utbildningsorganisation i en skrivelse till regeringen den 23 februari 1999 (Fö 1999/405/MIL) hemställt om att få göra vissa förenklingar i inskrivningsbesluten, bl.a. genom att lämna preliminära inskrivningsbeslut vid mönstringen som senare följs av slutliga inskrivningsbeslut. Regeringen har tagit upp frågan i propositionen 1998/99:74 Förändrad omvärld - omdanat försvar och därvid ansett att de övergångsvisa problemen kan hanteras inom ramen för gällande bestämmelser.

Totalförsvarets pliktverk kan t.ex. lämna information i samband med inskrivningsbeslutet. Detta för att informera den inskrivna om att statsmakterna under den närmaste framtiden kommer att fatta beslut om den framtida utbildningsorganisationen, vilket kan innebära ändrade inskrivningsbeslut.

Regeringen har således i dagsläget inte för avsikt att föreslå någon ändring i lagen om totalförsvarsplikt. 1998 års pliktutredning har som en av sina uppgifter att se över inskrivningssystemet och jag anser att eventuella förändringar bör utredas och förankras i utredningen innan beslut fattas i dessa frågor.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.