vårdgarantin

Skriftlig fråga 2001/02:997 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-05
Anmäld
2002-04-09
Besvarad
2002-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 april

Fråga 2001/02:997

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om vårdgarantin

Statsminister Göran Persson har via medierna gjort gällande att Socialdemokraterna nu vill införa en vårdgaranti under nästa mandatperiod. Att döma av uppgifterna i medierna avses en vårdgaranti som är snarlik den som borgerliga partier länge förespråkat.

Socialministern har dock länge framfört som sin åsikt att sådana vårdgarantier riskerar att leda till felaktiga prioriteringar inom sjukvården och har därför avvisat alla förslag om vårdgarantier.

Statsministerns utspel kring vårdgarantin föranleder därför följande fråga:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att införa en fungerande vårdgaranti?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:997 besvarad av

den 17 april

Svar på fråga 2001/02:997 om vårdgarantin

Socialminister Lars Engqvist

Chatrine Pålsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att införa en fungerande vårdgaranti.

Regeringen lämnade i juni år 2000 propositionen Nationell handlingsplan för utveckling av hälso- och sjukvården (prop. 1999/2000:149) till riksdagen. I handlingsplanen redovisar regeringen dels avsikten att förstärka hälso- och sjukvårdens resurser med sammanlagt 9 miljarder kronor under åren 2001@2004, dels det avtal som regeringen träffat med Landstingsförbundet och Svenska Kommunförbundet om utvecklingsinsatser inom vården och omsorgen. Målet är att förbättra tillgängligheten och kvaliteten i hela hälso- och sjukvården och stärka patientens ställning.

I 2001 års ekonomiska vårproposition (prop. 2000/01:100) föreslog regeringen dessutom att 1,25 miljarder kronor skulle avsättas fr.o.m. år 2002 för att förbättra vårdens tillgänglighet. Staten och Landstingsförbundet träffade i oktober en överenskommelse som innebär ett åtagande från landstingen att vidta kraftfulla åtgärder för att korta väntetiderna till besök och behandlingar vid sjukhus och motsvarande.

Överenskommelsen innebär vidare ett åtagande från landstingen att fortsätta förbättra uppföljningen av tillgängligheten. Senast vid utgången av år 2002 ska rapporteringen till databasen Väntetider i vården vara 100-procentig avseende förväntade väntetider. Vid utgången av år 2004 ska även täckningsgraden för faktiska väntetider vara 100 %.

Landstingsförbundets styrelse har beslutat om en rekommendation till landstingen om valmöjligheter i vården. Syftet med rekommendationen är att med patientens bästa för ögonen förtydliga och förenkla patientens möjlighet att söka vård i annat landsting än hemlandstinget. Rekommendationen om fritt vårdval kommer att omfatta samtliga landsting under 2002.

Sammantaget finns nu en god grund för att en enhetlig nationell vårdgaranti ska kunna genomföras i hela landet inom tre år. Hela den svenska sjukvården ska präglas av 0-7-90-regeln. Det innebär att det ska vara 0 väntetid för att komma i kontakt med sin vårdcentral, att man ska få träffa sin läkare inom 7 dagar samt att man ska erbjudas behandling inom 90 dagar efter diagnos.

Regeringen kommer i höst i förhandlingar med Landstingsförbundet att diskutera förutsättningarna och kraven för införande av en nationell vårdgaranti.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.