Vårdens läkarförsörjning

Skriftlig fråga 2007/08:1434 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-01
Besvarad
2008-07-11
Besvarad
2008-07-15
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juli

Fråga

2007/08:1434 Vårdens läkarförsörjning

av Ameer Sachet (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Ordföranden i Läkarförbundet har uttryckt stor oro över hur den framtida vården ska kunna ha tillgång till ett tillräckligt antal läkare. En allt äldre befolkning ställer krav på en välfungerande och utbyggd närsjukvård men väntas också ge ett ökat behov av vårdplatser och större efterfrågan på specialistläkartjänster. Andra utmaningar är fler fall av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar bland yngre. Den medicintekniska utvecklingen och allt högre förväntningar på vad sjukvården ska klara ökar också det framtida trycket på vården. Vårdbehovet förväntas öka med 1,5 procent vilket ställer stora krav på personalförsörjningen. Rekryteringen av alla yrkeskategorier måste säkerställas.

Vartannat år genomför de nordiska läkarförbunden en prognos för den framtida arbetsmarknaden. Utredarna har räknat på två scenarion. I ett av dem beräknas efterfrågan överstiga utbudet med 4 400 heltidsanställda läkare år 2015. Det motsvarar en brist på 6 000 heltidsanställda läkare år 2020 om inte akuta åtgärder sätts in. Det är en mer pessimistisk prognos än den som presenterades år 2006. Då bedömdes att det skulle saknas 3 600 heltidsanställda läkare år 2015.

Statsrådet har ansvar för att vården har tillräckligt mycket personal med rätt kompetenser.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att klara vårdens framtida personalförsörjning i fråga om olika yrkesgrupper men främst läkare?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1434 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 11 juli

Svar på fråga

2007/08:1434 Vårdens läkarförsörjning

Socialminister Göran Hägglund

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att klara vårdens framtida personalförsörjning i fråga om olika yrkesgrupper, främst läkare.

För att landstingen ska kunna erbjuda en god och säker vård till sina invånare är det nödvändigt att det finns personal med den kunskap och kompetens som krävs. Ett viktigt led i landstingens personalstrategi är således att hälso- och sjukvårdspersonalens kompetensfördelning är så effektiv som möjligt. Landstingen är även ansvariga för att utbilda läkare inom olika specialistkompetenser.

För att bland annat underlätta landstingens planering av hälso- och sjukvårdspersonal har Socialstyrelsen i uppdrag att årligen ta fram underlag för bedömning av hälso- och sjukvårdens tillgång och efterfrågan på barnmorskors, sjuksköterskors, läkares, tandhygienisters och tandläkares arbetsmarknad. Av årets rapport framgår bland annat att vad gäller efterfrågan på sjuksköterskor är arbetsmarknaden i balans men för läkare är efterfrågan större än tillgången. Eftersom en prognos visar en fortsatt brist på läkare har regeringen beslutat att bygga ut läkarutbildningen med 330 platser. Antalet platser kommer under detta år att öka med 60.

Tillgången på hälso- och sjukvårdspersonal är av avgörande betydelse för att vi ska nå regeringens mål om en bättre tillgänglighet och kvalitet i vården. Som jag tidigare uppgett till Ameer Sachet kommer jag att fortsätta att noggrant följa frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.