Vardagsbrott inom handeln

Skriftlig fråga 2018/19:733 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-07
Överlämnad
2019-06-10
Anmäld
2019-06-11
Svarsdatum
2019-06-19
Sista svarsdatum
2019-06-19
Besvarad
2019-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Svensk Handels rapport om vardagsbrott inom handeln beskrivs fortsatt stora problem med snatteri och stöldligor som organiserat stjäl från svenska butiker. Det rör sig om alltifrån snatteri av sportdrycker och mat till ligor med färdiga inköpslistor som går in i butiken och plockar ihop sin beställning.

Regeringen har vidtagit åtgärder som haft positiv effekt. Bland annat har vissa grupperingar tydligt påverkats av polisens arbete. Ett exempel är att kontrollen av inresande kriminella har gett effekt, men även samverkan med de olika ländernas polismyndigheter verkar ha gett resultat. Trots detta hittar kriminella nya vägar, och trycket på handeln verkar vara oförändrat högt. Enligt färska siffror sker årligen stölder i handeln till ett värde av 6,8 miljarder kronor.

Jag besökte nyligen en Icahandlare i Arvika som vittnade om problemet. Även om denna butik var skonad från större ligor så stjäls det för runt 2 500 kronor om dagen. För en butik som omsätter 225 miljoner kronor om året försvinner alltså 1 miljon kronor i stölder. Detta är förhållandevis mycket pengar som ska läggas till de kostnader för kontroll och anmälningar som butiken har och ständigt måste uppdatera.

På sju år har endast en av butikens alla polisanmälningar gått till dom. De flesta läggs ned trots klara bevis och där tjuven ertappas på bar gärning. Svinnet fortsätter och flera handlare vittnar även om flera hotfulla situationer där butikspersonal blir offer om stölden påpekas. Problemet gäller inte bara Arvika utan det ser likadan ut i hela landet. I Stockholm har till och med polis och åklagare förkortat nedläggningsprocessen för brott i butik. Rekordet för en anmälans nedläggningstid är numera sju minuter.

Ett starkt samhälle måste hålla ihop och då kan inte vardagsbrott tolereras. Regeringen bör därför se över fler möjligheter för att sätta stopp för problemet. Ett exempel skulle kunna vara tillträdesförbud och strängare straff för återfallsförbrytare. Men även att ge tullen ökade befogenheter att stoppa utförseln av stöldgods. Denna möjlighet finns i till exempel Finland.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ tänker ministern vidta för att komma till rätta med vardagsbrotten inom handeln?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:733 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/

02140/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:733 av Lars Mejern Larsson (S)
Vardagsbrott inom handeln

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka initiativ jag tänker vidta för att komma till rätta med vardagsbrotten inom handeln.

Regeringen ser allvarligt på brottslighet som drabbar butiker och butiksanställda, oavsett om det rör sig om stölder, hot och våld, eller andra brott.

Förra året gav jag en utredare i uppdrag att överväga ett antal frågor rörande tillgreppsbrottslighet och tillträdesförbud. Utredaren har, i enlighet med sitt uppdrag, lämnat förslag till bland annat ett nytt brott som tar sikte på systematiska stölder och en ny lag om tillträdesförbud till butiker, badanläggningar och bibliotek. Utredarens promemoria har remitterats och remisstiden gick ut den 7 juni 2019. Fortsatt beredning av promemorian kommer nu att ske i Regeringskansliet.

Det är viktigt att den som begår flera brott får ett straff som står i proportion till brottslighetens allvar. Brott ska aldrig löna sig. Regeringen genomförde under förra mandatperioden en reform som innebär att fler gärningar ska behandlas som återfall i brott och därmed mötas av en skärpt straffrättslig reaktion.

Det är också viktigt att personer som begår brott möts av en snabb och tydlig reaktion från rättsväsendet. Sedan januari 2018 pågår därför, på regeringens uppdrag, en försöksverksamhet i norra Stockholm med ett snabbförfarande i brottmål. Enligt en delutvärdering från Brottsförebyggande rådet har ca en fjärdedel av brottsmisstankarna som hanterats i försöket gällt stöld från butik. Utvärderingen visar på positiva resultat, med kortare handläggningstider och större andel lagföringar. Regeringen har därför beslutat att förbereda en geografisk utbyggnad av försöket från 2020. Regeringen har även i februari 2019 beslutat om en särskild försöksverksamhet för unga lagöverträdare under 18 år.

En ny kamerabevakningslag trädde i kraft den 1 augusti 2018, där den generella tillståndsplikt som tidigare gällt för kamerabevakning slopats. Den nya lagen medför att kamerabevakning i bland annat butiker nu kan genomföras utan tillstånd.

Vidare har Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen fått ett uppdrag av regeringen som syftar till att ytterligare förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. Resultatet av uppdraget kan bidra till underlag i frågan om hur brottsligheten kan bekämpas. Utökade befogenheter för Tullverket för att förhindra att stöldgods förs ur landet kräver ny lagstiftning. Regeringen kommer när uppdraget har slutredovisats 2020 att analysera frågan noga för att då överväga eventuella lagstiftningsåtgärder.

Vi måste bekämpa både brotten och brottens orsaker. Regeringen har därför tagit fram det nationella brottsförebyggande programmet Tillsammans mot brott, med gemensamma målsättningar inom alla politikområden. Statliga myndigheter, kommuner, civilsamhälle och inte minst näringslivet måste alla bidra i det brottsförebyggande arbetet.

Stockholm den 19 juni 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.