vård till asylsökande

Skriftlig fråga 2001/02:1198 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-22
Anmäld
2002-05-28
Besvarad
2002-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 maj

Fråga 2001/02:1198

av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Jan O Karlsson om vård till asylsökande

Många asylsökande på flyktingförläggningen i Gimo mår väldigt dåligt psykiskt, vilket resulterar i ett högt tryck på vuxen- och barnpsykiatrin i Landstinget i Uppsala län. Tidvis har t.ex. samtliga vårdplatser på BUP i Uppsala varit belagda med barn från flyktingförläggningen i Gimo. Det finns nu ett förslag från biträdande chefen för Akademiska sjukhuset och chefen för flyktingförläggningen om att bilda ett mobilt psykiatriskt team som ska avlasta slutenvården och ge förebyggande vård till de asylsökande. Enligt uppgift är Europeiska flyktingfonden beredd att bidra med halva kostnaden för denna verksamhet @ om landstinget och Migrationsverket kommer överens om hur den andra halvan ska betalas. En överenskommelse behöver vara klar till midsommar för att bidragsansökan ska kunna komma in i tid till Europeiska flyktingfonden.

Jag vill fråga Jan O Karlsson:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att asylsökande vid Gimo ska få den vård de behöver?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1198 besvarad av

den 29 maj

Svar på fråga 2001/02:1198 om vård till asylsökande

Statsrådet Jan O Karlsson

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta för att asylsökande vid Gimo ska få den vård de behöver.

En person som vistas i ett landsting utan att vara bosatt där ska av landstinget erbjudas omedelbar hälso- och sjukvård i enlighet med 4 § hälso- och sjukvårdslagen. Begreppet hälso- och sjukvård omfattar både sjukdomsförebyggande åtgärder och den egentliga sjukvården. I detta ingår även psykologisk och psykiatrisk vård till personer som på grund av exempelvis traumatiska upplevelser och övergrepp är i behov av omedelbar vård. Vad som kan anses vara omedelbar vård avgörs av den läkare som har behandlingsansvar.

Asylsökande och personer som beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt 2 kap. 4 a § utlänningslagen får hälso- och sjukvård samt tandvård med stöd av en överenskommelse mellan staten och Landstingsförbundet. Denna överenskommelse går utöver landstingens skyldigheter enligt hälso- och sjukvårdslagen genom att den förutom omedelbar sjuk- och tandvård även inkluderar sådan vård som inte kan anstå. Därutöver lämnas även viss annan vård. Barn som inte fyllt 18 år erbjuds i princip samma vård som barn vilka är bosatta i landet, vilken även inkluderar psykologisk och psykiatrisk vård. I den omfattning som landstingen ger vård enligt överenskommelsen lämnas statlig ersättning till landstingen för denna vård.

Med utgångspunkt från denna överenskommelse är det upp till Uppsala läns landsting att bestämma hur vården till de asylsökande vid Migrationsverkets anläggning i Gimo bäst ska organiseras och hur den statliga ersättningen som lämnas till landstinget kan användas i detta syfte. Jag ser det som utomordentligt viktigt att Migrationsverket och landstinget samråder i dessa frågor. Vad jag bl.a. erfarit vid mitt besök vid verkets anläggning i Gimo har landstinget nyligen förstärkt de psykiatriska vårdinsatserna främst för de asylsökande barn och ungdomar som vistas där.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.