Vård och behandling av dopningmissbrukare

Skriftlig fråga 2005/06:370 av Lindgren, Ulrik (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-16
Anmäld
2005-11-16
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga 2005/06:370 av Ulrik Lindgren (kd) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Vård och behandling av dopningmissbrukare

De senaste åren har antalet personer som använder anabola steroider ökat. Användning av dopningspreparat är inte längre ett problem bara inom idrottsvärlden. Enligt dopningsjouren använder över 50 000 personer regelbundet anabola steroider och dopning riskerar att bli ett folkhälsoproblem.

Tull och polis har sedan millennieskiftet tredubblat beslagen av dopningsmedel och analyserna hos Statens kriminaltekniska laboratorium av steroider ökade med 40 % under förra året. Alltfler personer söker hjälp hos dopningsjouren och samtalen från missbrukare och deras anhöriga blir allt tyngre och längre.

Trots det stora antalet personer som missbrukar anabola steroider finns det ytterst få institutioner som erbjuder vård och behandling med helhetssyn på just deras specifika problem.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Morgan Johansson:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att erbjuda vård och behandling för missbrukare av anabola steroider?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:370 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:370 om vård och behandling av dopningsmissbrukare

Statsrådet Morgan Johansson

Ulrik Lindgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att erbjuda vård och behandling för missbrukare av anabola steroider.

Av olika riksrepresentativa frågeundersökningar framgår att omkring 1 % av manliga ungdomar någon gång har provat androgena steroider (AAS) som är de vanligaste dopningspreparaten. Denna andel har varit i stort sett oförändrad sedan 1993. Det är dock samtidigt så, som Ulrik Lindgren framhåller, att dopningsmissbruket har spritt sig utanför idrottskretsar och beslagen av dopningspreparat har ökat.

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har av regeringen fått i uppdrag att göra en litteraturgenomgång kring missbruk av androgena steroider @ prevention och behandling. SBU drar i den rapporten slutsatsen att det saknas studier och systematisk kunskap om hur en framgångsrik behandlingsstrategi ska se ut. Man framhåller också att det finns vetenskapliga studier som pekar på ett starkt samband mellan missbruk av androgena steroider och annat missbruk. Det förefaller vara mycket vanligt med ett samtidigt missbruk av alkohol och narkotika eller att de androgena steroiderna varit en inkörsport till ett narkotikamissbruk. Enligt SBU:s bedömning kan användningen av androgena steroider orsaka ett beteende som överensstämmer med missbruk av alkohol och narkotika. Samtidigt är det så att personer med ett renodlat missbruk av anabola steroider i liten utsträckning söker hjälp för sitt missbruk. Enligt SBU:s tolkning, talar detta för att det är en begränsad grupp som utvecklar ett medicinskt beroende.

I dag har majoriteten av de personer som söker vård för ett dopningsmissbruk också ett missbruk av alkohol och narkotika varför de kan beredas vård inom den vanliga missbrukarvården. Av den kartläggning som Socialstyrelsen gjorde av missbrukarvården år 2003 framgår att 169 behandlingsenheter, av totalt 608, uppgav att de även behandlade personer som missbrukar anabola steroider. Beroendecentrum i Örebro har en specialistbehandling för personer med ett dopningsmissbruk och vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg pågår förberedelser för att inrätta ett sådant program. Vidare har Dopingjouren inlett ett samarbete med Maria beroendecentrum i Stockholm. Dessa specialiserade behandlingsprogram är viktiga för att utveckla metoder för behandling av personer med ett dopningsmissbruk.

Jag ser allvarligt på dopningsproblematiken och kommer att följa den fortsatta utvecklingen noga. I den narkotikahandlingsplan som regeringen överlämnade till riksdagen i förra veckan (prop. 2005/06:30) öppnar vi möjligheten för att inom handlingsplanens ram också göra insatser för att förebygga dopningsmissbruk. I den arbetsgrupp för dopningsfrågor som finns inom Regeringskansliet pågår för närvarande ett arbete med att utreda möjligheterna att genomföra aktiviteter som riktar sig specifikt mot dopningsmissbruk i träningsmiljöer. När det gäller vård och behandling ser jag framför allt att den bör utvecklas inom ramen för den ordinarie missbrukarvården snarare än att utveckla specifika behandlingsenheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.