vapensmuggling

Skriftlig fråga 2001/02:1103 av Wegestål, Karin (s)

Wegestål, Karin (s)

den 24 april

Fråga 2001/02:1103

av Karin Wegestål (s) till justitieminister Thomas Bodström om vapensmuggling

Förra sommaren uppgav Radio Malmöhus, att tullen på Öresundsbron funnit en väska med tunga vapen på en turistbuss. Bussen uppgavs komma från det forna Jugoslavien. Efter ett par dagar meddelades att bussen kom från Bosnien.

Den 13 april i år fanns en liten TT-notis i Skånska Dagbladet med rubriken Misstänkt smuggling av vapen utreds ej. Ombord på turistbussen hittade Malmötullen en kpist, ammunition och flera handgranater. Busschauffören anhölls, men släpptes efter häktningsförhandling. Nu väljer åklagaren i Malmö att lägga ned utredningen. Han säger att man inte kan reda ut vem som placerat väskan på bussen.

Chauffören som anhölls, misstänkt för grovt vapenbrott, uppgav vid häktningsförhandlingen att "det är vanligt att förare på turistbussar mot betalning transporterar väskor med okänt innehåll från Bosnien till Sverige. Chaufförerna brukar inte få veta vem som ska ta emot väskan utan blir uppringda på mobiltelefon när de börjar närma sig orten där väskan ska lämnas av". Malmö tingsrätt bedömde att åklagaren inte lyckats styrka att chauffören kände till väskans innehåll och försatte mannen på fri fot. Åklagarens utredning har pågått under ett halvår. De beslagtagna vapnen kommer att förstöras.

Min fråga till justitieministern är:

Vad tänker justitieministern göra för att ge tull, åklagare och polis de nödvändiga redskap som krävs för att kunna stoppa den ovan beskrivna vapensmugglingen till Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2002-04-24 Besvarad: 2002-05-02 Anmäld: 2002-05-14
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2002-05-02)