väntetiderna för förarprov

Skriftlig fråga 2001/02:1565 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-28
Besvarad
2002-09-10
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Fråga 2001/02:1565

av Murad Artin (v) till näringsminister Björn Rosengren om väntetiderna för förarprov

Vägverkets väntetider för avläggande av förarprov är i t.ex. Örebro län för närvarande två månader. Många arbeten som finns att söka kräver körkort. Dessa köer utgör ett hinder för många människor som söker jobb där det krävs körkort. Det drabbar särskilt ungdomar och även invandrare. Det blir till en social orättvisa när någon, i övrigt mycket välmeriterad person, som väntar på att få avlägga förarprov, inte kommer ifråga för jobbet, därför att det just då finns en mindre välmeriterad person, men med körkort. Dessa långa köer och väntetider stämmer för övrigt knappast överens med vad som betraktas som god myndighetsutövning. I all synnerhet som Vägverket utlovar en väntetid på tre veckor. Därför bör denna verksamhet inom Vägverket få resurser, så att de flaskhalsar som finns när det gäller förarprov försvinner.

Jag vill fråga näringsminister Björn Rosengren:

Vad avser ministern att göra för att avlägsna köerna när det gäller människors möjligheter att avlägga förarprov?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1565 besvarad av

den 10 september

Svar på fråga 2001/02:1565 om väntetiderna för förarprov

Näringsminister Björn Rosengren

Murad Artin har frågat mig vad jag avser att göra för att avlägsna köerna när det gäller människors möjligheter att avlägga förarprov. Artin anser bl.a. att köerna utgör ett hinder för många människor som söker jobb för vilka körkort är ett krav.

Jag vill först framhålla att jag delar frågeställarens åsikter om körkortets betydelse och vikten av att väntetiderna hålls nere. De långa väntetiderna har tidigare varit ett stort problem i hela landet. För ett år sedan uppmanade jag därför i ett brev Vägverkets ledning att koncentrera sig på att snarast lösa köproblemen. De åtgärder som Vägverket vidtagit det senaste året är i korthet följande.

Vägverket har sedan 2001 dubblerat sin nyrekrytering och utbildning av trafikinspektörer. Verket har också aktivt arbetat för att utjämna kösituationen över året och mellan olika orter. Inspektörerna har lånats ut mellan kontoren och uppmuntrats att ta ut del av semestern under vinterhalvåret. På kort sikt har en del köproblem kunnat lösas med övertidsuttag. Vägverket har nu för avsikt att öppna möjligheten att genomgå prov på kvällstid och helger som ytterligare ett sätt att få ner kötiden. Regeringen har därför beslutat att verkets ska kunna ta ut en ny kvälls- och helgtaxa. Denna taxa är något högre än normaltaxan eftersom förrättningar utanför den ordinarie arbetstiden medför högre kostnader för Vägverket.

Kunskapsprovet har effektiviserats så att det numera kan genomföras via dator på tolv språk i stället för med tolk och en trafikinspektör. Genom vidareutbildning av assistenter har dessa kunnat förrätta kunskapsprov, vilket också frigör trafikinspektörer som i stället kan förrätta förarprov.

Under vintern och våren 2002 har den genomsnittliga väntetiden minskat jämfört med tidigare. För exempelvis vecka 18 hade den genomsnittliga väntetiden sjunkit från 37 dagar förra året till 27 dagar i år. Antalet genomförda prov har ökat med 10 % under januari@april 2002 jämfört med året innan.

Variationerna i väntetider mellan olika kontor är dock stor. Under sommaren har också kösituationen förvärrats.

En bidragande orsak till de långa köerna är enligt Vägverket att alltför många dåligt utbildade körkortsaspiranter avlägger förarprov. Dessa underkänns i stor utsträckning och måste göra om provet. Trenden är också att resultaten blir allt sämre. Förutom att det påverkar väntetiderna drabbas körkortsaspiranter som måste göra om förarprovet av extra kostnader. Vägverket satsar därför på att informera ungdomar och föräldrar om betydelsen av en god körkortsutbildning. För att ge kortare väntetider för välutbildade aspiranter har en 56-dagarsregel införts under förra året. Denna innebär att de körkortsaspiranter som inte klarar provet vid de två första försöken får vänta i minst 56 dagar för att få göra följande prov.

De åtgärder som vidtagits har således lett till att utvecklingen generellt sett går mot kortare köer för förarprov. På vissa orter kan dock fortfarande problem uppstå temporärt, i synnerhet över sommaren då ett förhållandevis stort antal körkortsaspiranter vill ta körkort, samtidigt som förarprovskontoren har något mindre resurser på grund av semestrar. Mot bakgrund av de åtgärder Vägverket vidtagit och av att kötiderna ändå sjunker, avser jag inte att vidta några ytterligare åtgärder för närvarande. Jag förutsätter att Vägverket kommer att nå de uppställda målen och att de åtgärder som vidtagits för att minska kötiderna till förarprov ger avsedd effekt. Givetvis kommer jag även i fortsättningen att noga följa utvecklingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.