valövervakare i Libanon

Skriftlig fråga 2004/05:67 av Carlsson, Gunilla (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2004-09-30
Besvarad
2004-10-08
Svar anmält
2004-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 september

Fråga 2004/05:67

av Gunilla Carlsson i Tyresö (m) till utrikesminister Laila Freivalds om valövervakare i Libanon

Val till det libanesiska parlamentet skulle ha genomförts före hösten 2004. Det nyvalda parlamentet skulle därefter enligt konstitutionen utse ny president under hösten 2004.

Genom påtryckningar från Syrien har parlamentsvalet flyttats till våren 2005 och det sittande parlamentet har @ också efter syriska påtryckningar @ ändrat konstitutionen så att nuvarande president får förlängt mandat under ytterligare tre år.

FN:s säkerhetsråd har i en nyligen antagen resolution, 1559, krävt att Syriens militära styrkor omgående ska lämna Libanon och att fria val ska genomföras utan påverkan från andra länder.

Mot denna bakgrund vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att Sverige i EU och FN ska driva kravet på att internationella valövervakare ska vara på plats för att garantera en demokratisk, fri och självständig valprocess i valet till nytt parlament våren 2005?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:67 besvarad av

den 8 oktober

Svar på fråga 2004/05:67 om valövervakare i Libanon

Utrikesminister Laila Freivalds

Gunilla Carlsson i Tyresö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sverige i EU och FN ska driva kravet på att internationella valövervakare ska vara på plats för att garantera en demokratisk, fri och självständig valprocess i Libanons val till nytt parlament våren 2005.

Regeringens bestämda uppfattning är att det libanesiska folket självt i demokratiska former måste få bestämma om sitt lands framtid och relationerna till omvärlden. Sverige och EU erkänner sedan länge Libanon som en självständig stat och stöder återupprättandet av Libanons suveränitet över hela dess territorium.

Som Gunilla Carlsson nämner antog FN:s säkerhetsråd den 2 september resolution 1559 som kräver att alla utländska militära styrkor ska lämna Libanon och att fria val ska genomföras utan påverkan från andra länder. Den svenska regeringen ser det som angeläget att denna säkerhetsrådsresolution följs upp och kommer att fortsätta att driva kravet på fria och rättvisa val i enlighet med Libanons konstitutionella regler.

Deltagande med observatörer inför det libanesiska parlamentsvalet 2005 har ännu inte aktualiserats inom EU. Regeringen är i princip beredd att sända valobservatörer till Libanon. En eventuell observatörsinsats blir sannolikt föremål för samråd inom EU-kretsen och regeringen är beredd att verka för att en sådan kommer till stånd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.