Valet i Belarus

Skriftlig fråga 2020/21:85 av Mats Nordberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-21
Överlämnad
2020-09-22
Anmäld
2020-09-23
Svarsdatum
2020-09-30
Sista svarsdatum
2020-09-30
Besvarad
2020-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Situationen i Belarus är allvarlig och förvärras nu dag för dag. Ända sedan presidentvalet, med dess arresteringar av politiska huvudmotståndare, frånvaro av internationella valinspektörer och en rösträkning som har kritiserats från en lång rad håll, har demonstrationerna i Minsk fortsatt, liksom förföljelserna av de deltagande. Den politiska koalitionen mot president Lukasjenko har förklarat sig beredd att ta över makten i landet när nuvarande mandatperiod utlöper och tills nya val kan hållas. Koalitionens företrädare hävdar att Svetlana Tichanovskaja vann valet, men detta kan knappast fastslås med full säkerhet. Bara ett nytt och rättvist val kan ge klart besked om det belarusiska folkets önskemål.

Lukasjenko visar inga tecken på att träda tillbaka. Han meddelade den 17 september att han nu stänger landets gränser mot väst, en utveckling som ger anledning till stor oro beträffande de medlemmar i oppositionen som finns kvar i landet. 

Samtidigt som den interna situationen i Belarus ger anledning till reaktion från det internationella samfundets sida är landets geografiska placering säkerhetspolitiskt känslig eftersom Belarus utgjort en buffert mellan Ryssland å ena sidan och Natoländerna Lettland, Litauen och Polen å den andra. En närmare knytning av Belarus till Ryssland minskar förstås denna buffertfunktion, till men för såväl Ryssland som EU. I Belarus pågår den rysk-belarusiska militärövningen Slaviskt brödraskap, något som belyser denna problematik. Sveriges agerande måste bygga på hänsyn även till detta (Lukasjenko själv förefaller tyvärr inte ta motsvarande hänsyn, häromdagen varnade han i stället för att Litauen och Polen kan förvandlas till krigszoner).

Det är viktigt att EU agerar koordinerat och genomtänkt i fråga om Belarus, men det är också viktigt att agera snabbt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser regeringen att officiellt uttala sig för att presidentvalet i Belarus bör ogiltigförklaras, agera för att EU ska införa Magnitskijlagar mot personer som agerat olagligt under och efter presidentvalet, samt agera för att nyval/omval ska hållas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:85 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:72 av Markus Wiechel (SD) Praktiska åtgärder mot Belarus och fråga 2020/21:85 av Mats Nordberg (SD) Valet i Belarus

Markus Wiechel har frågat mig om jag kan förväntas att inte erkänna Lukasjenko som president i Belarus när den nuvarande mandatperioden tagit slut och därmed inte förhandla med hans regim, och om jag avser att ta initiativ för att fler länder ska följa detta exempel. Mats Nordberg har frågat mig om regeringen avser att officiellt uttala sig för att presidentvalet i Belarus bör ogiltigförklaras, agera för att EU ska införa Magnitskijlagar mot personer som agerat olagligt under och efter presidentvalet, samt agera för att nyval/omval ska hållas. Jag har valt att besvara frågorna gemensamt.

Sverige och EU erkänner inte Lukasjenkos seger i presidentvalet som varken var fritt eller rättvist. Vi anser att Belarus folk har samma rätt som alla andra folk att välja sina ledare i fria, demokratiska val. Hur den politiska övergången ska se ut är en fråga för det belarusiska folket att ta ställning till. Det är viktigt att Lukasjenko fortsätter att hållas politiskt och folkrättsligt ansvarig som Belarus statschef för det som nu sker i Belarus. Det är även viktigt att kunna bibehålla kontakter med det belarusiska ledarskapet för att kunna påverka utvecklingen och undvika ytterligare våldsamheter. Kontakter med Lukasjenko innebär inte på något sätt att vi erkänner honom som legitim segrare i valet. Sverige deltar aktivt och konstruktivt i förhandlingar om införande av en global EU-sanktionsregim för mänskliga rättigheter.

Stockholm den 30 september 2020

Ann Linde –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.