Till innehåll på sidan

Våldsutsatta kvinnor med tidsbegränsat uppehållstillstånd

Skriftlig fråga 2010/11:607 av Ericson, Gunvor G (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-21
Anmäld
2011-06-21
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juni

Fråga

2010/11:607 Våldsutsatta kvinnor med tidsbegränsat uppehållstillstånd

av Gunvor G Ericson (MP)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Under lång tid har vi fått vittnesmål om den alldeles särskilda utsatthet som drabbar våldsutsatta kvinnor med tidsbegränsade uppehållstillstånd. Om kvinnan lämnar mannen inom två år blir hon utvisad. Roks rapport Fruimporten fortsätter visar att över 550 av dessa kvinnor uppsökte landets kvinnojourer bara under 2009. Dessa kvinnors utsatthet förstärks av att deras uppehållstillstånd i praktiken är villkorade till deras relation med mannen. Valet de har är att stå ut eller åka ut.

Ett aktuellt fall i Stockholm är en mamma med fem barn som nu ska utvisas till Kongo – världens näst farligaste land att leva i för kvinnor, enligt Thomson Reuters Foundation

I april sade ministern apropå lagens undantagsregel: ”För att få en heltäckande bild inväntar regeringen för närvarande ytterligare uppgifter från Migrationsverket.” Men Migrationsverket lämnade redan i december 2010 en rapport till regeringen som visar att inte ens kvinnor som utsätts för allvarliga och dokumenterade övergrepp får stanna i landet om de väljer att lämna mannen efter ”icke kortvarig tid”.

Miljöpartiet vill göra det möjligt för de kvinnor som misshandlas och utnyttjas av sina män att stanna i Sverige. Våra förslag är en lagändring med tydligare undantag till skydd för den här gruppen av särskilt utsatta kvinnor.

Min fråga till statsrådet blir därför:

När kommer statsrådet att vidta åtgärder så att dessa kvinnor slipper att välja mellan misshandel och utvisning?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:607 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:607 Våldsutsatta kvinnor med tidsbegränsat uppehållstillstånd

Statsrådet Tobias Billström

Gunvor G Ericson har, såsom det får förstås, frågat mig när jag avser att vidta åtgärder avseende möjligheterna för anhöriginvandrare med tidsbegränsat uppehållstillstånd att få fortsatt uppehållstillstånd när förhållandet upphört främst på grund av våld i förhållandet.

Till att börja med vill jag nämna att jag är förhindrad att kommentera enskilda fall.

För att upprätthålla den reglerade invandringen tillämpar svenska myndigheter uppskjuten invandringsprövning för utlänningar som får uppehållstillstånd på grund av en nyetablerad anknytning till en person bosatt i Sverige. Detta innebär att utlänningen beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, som för närvarande löper på två år. Om förhållandet består kan sedan ett permanent uppehållstillstånd beviljas. För att undvika att kvinnor av rädsla för utvisning stannar kvar i ett förhållande där de utsätts för misshandel eller kränkningar finns en undantagsbestämmelse. Den medger bland annat att fortsatt uppehållstillstånd får beviljas om förhållandet upphört främst på grund av att kvinnan, eller kvinnans barn, i förhållandet utsatts för våld eller för annan allvarlig kränkning av sin frihet eller frid.

Det är riktigt som Gunvor G Ericson nämner i sin fråga, att Migrationsverket vid årsskiftet, på uppdrag av regeringen, lämnade en redogörelse för tillämpningen av undantagsbestämmelsen. Redogörelsen omfattade dock inte ett statistiskt underlag, varför jag bedömer att regeringen bör invänta ett sådant underlag för 2011 för att erhålla en korrekt bild av hur den aktuella bestämmelsen tillämpas.

Avslutningsvis vill jag framhålla att regeringen den 31 maj 2011 beslutade att ge en särskild utredare i uppdrag att kartlägga och analysera förekomsten och omfattningen av våld, hot och kränkningar som kan drabba utländska kvinnor som har beviljats uppehållstillstånd på grund av anknytning till en man bosatt i Sverige (dir. 2011:44). Utredaren ska bland annat identifiera de utsatta kvinnornas behov av insatser från kommuner och statlig förvaltning samt lämna förslag på förbättringar i dessa avseenden. Utredaren ska också överväga om förbättrad samhällsinformation såväl före som efter inresan i Sverige kan förebygga och förhindra att kvinnor utsätts för våld i relationen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.