Våldet mot kristna i Irak

Skriftlig fråga 2017/18:183 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-26
Överlämnad
2017-10-27
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-08
Sista svarsdatum
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Spänningarna i norra Irak ökar igen efter den kurdiska folkomröstningen. Emotsedda förhandlingar mellan den kurdiska regionregeringen i Erbil och regeringen i Bagdad har inte kommit till stånd, och medborgare som tidigare varit fördrivna från Nineveslätten men som återvänt tvingas än en gång att fly, från den kristna staden Teleskof till grannstaden Alqosh.

Efter att kurdiska styrkor vägrat lämna städerna uppmanade den irakiska armén och shiitiska milisgrupper civilbefolkningen att ge sig av. Efter detta utbröt regelrätta strider mellan å ena sidan den irakiska armén och de shiitiska grupperna och å andra sidan kurdiska peshmerga.

Ett av få positiva exempel på återuppbyggnad och återbefolkning av kristna områden i Irak är just Teleskof. Att samma stad som tömdes på grund av Isis-offensiven nu återigen är folktom förstärker situationens allvar ytterligare. Stoppas inte våldet är det omöjligt för kaldéer/syrianer/assyrier att återvända till Nineveområdet, och den kristna närvaron i regionen blir då ett minne blott.

Sverige och EU måste nu agera. Tydliga budskap måste förmedlas till de styrande i både Bagdad och Erbil. Den irakiska regeringen har en konstitutionell skyldighet att skydda sina medborgare, inklusive kristna befolkningsgrupper. Den kurdiska regionen har inga historiska anspråk på Nineveslätten, vilket gör att peshmerga bör kunna lämna området inom en snar framtid.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad gör ministern och regeringen, utöver den militära utbildningsinsatsen i Irak, för att bevara den kristna närvaron i landet och få de styrande att arbeta för enighet och inkludering samt för att våldet ska upphöra?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:183 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:183 av Sofia Damm (KD) Våldet mot kristna i Irak

Sofia Damm har frågat mig vad jag och regeringen gör, utöver den militära utbildningsinsatsen i Irak, för att bevara den kristna närvaron i landet, för att få de styrande att arbeta för enighet och inkludering, samt för att våldet ska upphöra.

Sverige har belyst den spända situationen i norra Irak vid flera tillfällen under de senaste veckorna. Den 26 oktober tog exempelvis Sverige och Frankrike initiativ till att Irak diskuterades av FN:s säkerhetsråd. Vi ville på detta sätt fästa omvärldens uppmärksamhet på utvecklingen i Irak och därigenom bidra till en nedtrappning av situationen, samt framhålla att dialog är det enda sättet att lösa konflikten.

Sveriges ambassadör i Irak har framfört liknande budskap i nyligen genomförda samtal med både regeringsrepresentanter i Bagdad och samtalsparter i Iraks kurdiska region.

Vad gäller den kristna närvaron i Irak kan jag konstatera att Sveriges regering konsekvent för fram vikten av att respektera alla etniska och religiösa minoriteter i Irak, och av att misstänkta krigsförbrytare ställs till svars. De kristna har både som grupp och som individer förföljts och utsatts för svåra övergrepp i Irak, liksom i Syrien. För att bidra till ansvarsutkrävande var Sverige medförslagsställare till FN:s säkerhetsrådsresolution 2379, som antogs i september 2017. Resolutionen omnämner specifikt människorättsöverträdelser med religiösa eller etniska förtecken. Resolutionen uppdrar åt FN:s generalsekreterare att inrätta en undersökningsgrupp för bevisinsamling som ska ledas av en särskild rådgivare, som även ges globalt mandat att främja ansvarsutkrävande för Daesh’ misstänkta brott.

Slutligen vill jag nämna Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Irak 2017-2021, som antogs av regeringen i somras. Svenskt utvecklingssamarbete med Irak inom ramen för strategin ska bidra till freds- och statsbyggande i landet. Syftet är att bidra till ett fredligt samhälle, respekt för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Detta innebär att svenska insatser också kommer att bidra till ökad respekt för etniska och religiösa minoriteters demokratiska rättigheter.

Stockholm den 8 november 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.