Till innehåll på sidan

Våld mot barn med funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2007/08:1010 av Lundqvist-Brömster, Maria (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-26
Anmäld
2008-03-26
Besvarad
2008-04-01
Svar anmält
2008-04-01
Besvarad
2008-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2007/08:1010 Våld mot barn med funktionsnedsättning

av Maria Lundqvist-Brömster (fp)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

En viktig del i regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor är uppmärksamheten kring funktionshindrade kvinnor och deras speciella villkor. I handlingsplanen konstateras att funktionshinder ofta leder till större sårbarhet och försvårar möjligheten att få det stöd som icke funktionshindrade får.

Av samma anledning är barn med funktionsnedsättning en grupp som också behöver uppmärksammas. Rapport efter rapport visar att barn med funktionsnedsättningar oftare än andra barn utsätts för kränkningar och våld. Detta sker inom många miljöer där barn vistas. Det sker många gånger inom familjen. Barn med funktionsnedsättning är precis som andra personer med funktionsnedsättning beroende av andras stöd och hjälp för att den dagliga tillvaron ska fungera, vilket leder till sårbarhet. I en rapport från Allmänna Barnhuset redovisades att barn med funktionsnedsättning i högre grad agades av sina föräldrar.

Trots flera återkommande rapporter har situationen för barn med funktionsnedsättning inte i någon högre grad förbättrats.

Min fråga till statsrådet är med hänvisning till ovanstående:

Vad ämnar statsrådet vidta för åtgärder för att våldet mot barn med funktionsnedsättning ska förhindras?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1010 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 1 april

Svar på fråga

2007/08:1010 Våld mot barn med funktionsnedsättning

Statsrådet Maria Larsson

Maria Lundqvist-Brömster har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att våldet mot barn med funktionsnedsättning ska förhindras.

Det är aldrig acceptabelt att barn med eller utan funktionsnedsättning utsätts för kränkningar och våld och det är en prioriterad fråga för regeringen att det ska förhindras.

I regeringens skrivelse Barnpolitiken – en politik för barnets rättigheter (skr. 2007/08:111) lyfter regeringen särskilt fram barns rätt till skydd mot alla former av fysiskt och psykiskt våld – såväl inom som utom familjen. Detta gäller även barn med funktionsnedsättning. Regeringen presenterar i skrivelsen ett program för nationell samordning med ambitionen att minska riskerna att barn utsätts för våld i alla sammanhang. Ett underlag som ger en samlad bild av de mest effektiva tillvägagångssätten och de lämpliga aktörerna i det framtida arbetet för att bekämpa våld mot barn ska tas fram. Under senvåren 2008 avser regeringen även att bjuda in till ett barnrättsforum med fokus på våld mot barn.

Att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning innebär ofta stora påfrestningar för hela familjen. Föräldrarna behöver därför allt stöd och all hjälp de kan få för att känna sig säkra och trygga i sin föräldraroll.

Genom ett väl utvecklat föräldrastöd kan föräldrar få hjälp att hantera svåra situationer tillsammans med barnen och därmed bland annat undvika att utsätta sina barn för våld. I propositionen En förnyad folkhälsopolitik (prop. 2007/08:110) presenterar regeringen sin avsikt att utveckla det generella föräldrastödet så att det omfattar barnets hela uppväxt. En särskild utredare kommer att få i uppdrag att ta fram ett förslag till en långsiktigt nationell strategi för en kvalitetshöjande kompetensuppbyggnad och utveckling av samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap.

Folkhälsoinstitutet kommer även att få olika uppdrag i samband med att föräldrastödet utvecklas. Ett uppdrag blir att när den särskilda utredaren slutfört sitt uppdrag arrangera en nationell konferens under vilken förslaget på en nationell strategi för föräldrastöd ska presenteras.

Jag vill också nämna den lag om registerkontroll som infördes den 1 juli 2007 som gäller vid nyanställningar av personal vid hem för vård och boende (HVB), där även barn med funktionsnedsättning kan vara placerade. Regeringen har också avsatt 10 miljoner per år 2007–2008 till länsstyrelserna för extra tillsyn av dessa boenden.

Frågan om våld mot barn är även aktuell mot bakgrund av att det uppmärksammats att personer med funktionsnedsättning som bor i bostäder med särskild service blivit utsatta för behandlingsmetoder som i praktiken innebär våld. Våld mot barn kan aldrig accepteras.

Socialstyrelsen har genomfört en kartläggning  för att ta reda på var det förekommit tvångsåtgärder inom LSS-boende. Utifrån den kartläggningen ska Socialstyrelsen träffa samtliga länsstyrelser för diskussioner kring dessa frågor. Socialstyrelsen planerar vidare att utarbeta ett kunskapsstöd till kommunerna utifrån vad forskning, bra metoder med mera visat på vilket sätt personalen ska arbeta med personer med svåra beteendestörningar. En nyckelfråga i det sammanhanget är självklart personalens kompetens. Personal med utbildning och god arbetsledning har större förutsättningar att se och upptäcka vad barn och ungdomar behöver för att känna sig trygga. Det är kommunala och enskilda arbetsgivare som har ansvaret att se till att personalen har den kompetens som behövs för att utföra sina uppgifter.

En effektiv tillsyn är också ett viktigt verktyg för att förhindra att barn med funktionsnedsättning utsätts för våld. Vi bereder för närvarande tillsynsutredningens betänkande Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten(SOU 2007:82). I den finns exempelvis förslag om att verksamheter enligt LSS som riktar sig till barn och unga ska besökas kontinuerligt och kan även ske oanmält. Vid dessa tillsynsbesök ska enligt förslaget samtal föras med barnen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.