Till innehåll på sidan

Vad regeringen gör för att stödja Kristinehamns svåra läge

Skriftlig fråga 2014/15:146 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-12-19
Överlämnad
2014-12-20
Sista svarsdatum
2015-01-05
Svarsdatum
2015-01-09
Besvarad
2015-01-09
Anmäld
2015-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

År 2003 beslöt den dåvarande socialdemokratiska regeringen att lägga ned regementet A9 i Kristinehamn. I samband med försvarsnedläggningen kompenserades Kristinehamn med en del statliga ersättningsjobb, även om en stor del av dem förlades till andra närliggande orter. Man gav också stöd till en lyckad kollektivtrafiksatsning längs E18.

Efter nedläggningen av A9 följde ett antal år med svag utveckling i Kristinehamn, och i finanskrisens spår har nu flera företag tvingats varsla. Under de senaste åren har fyra större varsel präglat orten. Totalt har 350 personer varslats varav det senaste varslet omfattar 127 personer. Sammantaget är det ett tungt slag mot en liten ort med cirka 23 000 invånare.

I det senaste varslet, som berör Rolls-Royce lokala anläggning, anges dels världsmarknadens utveckling, dels konkurrenskraft gentemot Finland som två av huvudskälen till att arbetstillfällen flyttas från Kristinehamn. I samband med mitt besök på Rolls-Royce framkom potentialen i den verkstad som berörs av varslet. Verkstaden skulle, med sina unika maskiner och sitt goda humankapital, kunna ha utvecklingsmöjligheter utanför den större koncernen. Nu hotas verkstaden i stället av nedläggning och offshoring, vilket riskerar att göra 127 personer arbetslösa.

Min fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg är:

Vilket stöd ger närings- och innovationsministern samt regeringen till Kristinehamn för att stärka näringslivet och på så sätt skapa goda möjligheter för arbete till alla dem som drabbats av varsel?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:146 besvarad av Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister

Dnr N2014/5402/RT

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:146 av Håkan Svenneling (V) Vad regeringen gör för att stödja Kristinehamns svåra läge

Håkan Svenneling har frågat Närings- och innovationsministern vilket stöd han och regeringen ger för att stärka näringslivet och skapa möjligheter för arbete i Kristinehamn. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Låt mig först understryka att jag känner starkt med alla dem som drabbas av besked om varsel, oavsett var i landet det sker.

Regeringen bedriver en aktiv politik för att stärka förutsättningarna för en hållbar tillväxt och attraktionskraft i alla delar av landet, och tillför årligen medel till länen för regionala tillväxtåtgärder. Utöver detta finns EU-medel att tillgå där Värmland är en del av regionalfondsprogrammet Norra Mellansverige. Dessa medel kan finansiera t.ex. insatser för omställning och strukturomvandling i näringslivet. Programområde Norra Mellansverige omfattas även av det s.k. Sysselsättningsinitiativet för unga.

Jag vet att Region Värmland bedriver ett väl fungerande regionalt tillväxtarbete, såväl inom länet som tillsammans med övriga län inom programområdet.

Under mandatperioden avser regeringen att bl.a. utveckla arbetet med att stärka näringslivsklimatet, så att fler startar företag men även så att befintliga företag kan växa, exportera och anställa fler.

Avslutningsvis anser regeringen att den bästa kunskapen om vad som behövs för att stödja Kristinehamn finns på den lokala och regionala nivån. Därför ligger också huvudansvaret för de regionala tillväxtresurserna hos länet.

Tillsammans med länets egna prioriteringar och insatser skapar regeringens satsningar inom den regionala tillväxtpolitiken, näringspolitiken och övriga politikområden goda förutsättningar för att stödja Kristinehamn.

Stockholm den 8 januari 2015

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.