Vaccination mot pneumokockbakterien

Skriftlig fråga 2005/06:1623 av Ullenhag, Erik (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-16
Anmäld
2006-05-16
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga 2005/06:1623 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Vaccination mot pneumokockbakterien

Vaccination mot pneumokockbakterien ingår i dag inte i det vaccinationsprogram som erbjuds barn inom barnhälsovården och skolan. Pneumokocker är en bakterie som kan orsaka sjukdomar som lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Risken för hjärnhinneinflammation är särskilt stor för små barn under två år Dödligheten uppskattas till 20 % hos dem som drabbas av hjärnhinneinflammation.

Referensgruppen för vaccinationsfrågor har beräknat att Sverige har ungefär 1 200 fall av invasiv pneumokocksjukdom per år (blodförgiftning, lunginflammation och hjärnhinneinflammation). Detta är vanligast bland barn under två år och bland personer över 65 år. Särskilt små barn som har cochleaimplantat eller saknar mjälte finns i riskzonen. Runt tolv människor beräknas dö i infektioner orsakade av pneumokocker årligen. I våras avled en 15 månaders bebis i Västmanland i hjärnhinneinflammation och i höstas dog två tidigare helt friska små flickor i tvåårsåldern på olika förskolor i Helsingborg i ett mycket snabbt sjukdomsförlopp.

För närvarande anser Smittskyddsinstitutets expertgrupp Refac att kostnaden för att införa vaccinering med PCV-7 i det allmänna barnvaccinationsprogrammet vore för högt, 100@150 miljoner kronor per år. I Storbritannien har däremot nyligen allmän vaccinering av barn under två år införts, och i Norge kommer det att införas. Nederländerna har för avsikt att göra detsamma.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att vaccinering mot pneumokocker snarast ska kunna ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1623 besvarad av

den 24 maj

Svar på frågorna 2005/06:1621 om vaccinering mot pneumokocker och 1623 om vaccination mot pneumokockbakterien

Statsrådet Morgan Johansson

Helena Bargholtz har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ge små barn i Sverige samma skydd mot pneumokocker som barn i Norge. Erik Ullenhag har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att vaccinering mot pneumokockbakterien snarast ska kunna ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Eftersom dessa frågor berör samma frågeställning lämnar jag ett samlat svar.

Pneumokocker är en bakterie som är mycket vanligt förekommande hos små barn. Uppskattningsvis hälften av alla barn som vistas på daghem är bärare av pneumokocker. Vanligast är att bakterierna finns i näsan utan att ge några symtom. I sällsynta fall kan dock pneumokocker ge upphov till allvarliga symtom hos små barn.

Pneumokocker förekommer i ett 90-tal olika typer. Ett tiotal av dessa är dominerande hos småbarn. Det vaccin som i nuläget finns tillgängligt är dock enbart effektivt när det gäller knappt hälften av dessa undertyper. Samtidigt finns det förhoppningar om att det inom det närmaste året ska introduceras nya vacciner mot pneumokocker som förhoppningsvis kommer att vara effektiva mot fler av de undertyper som förekommer hos barn.

Enligt smittskyddslagen har Socialstyrelsen ett bemyndigande att meddela föreskrifter om vilka vaccinationer som ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Socialstyrelsen utövar även tillsynen över vaccinationsverksamheten i landet. I dessa funktioner följer Socialstyrelsen kontinuerligt utvecklingen i fråga om vilka vaccin som ska ingå i de nationella vaccinationsprogrammen.

Vid bedömningen av om nya vaccin ska introduceras i de nationella vaccinationsprogrammen krävs en ingående analys av bland annat hur vanligt förekommande sjukdomen är, hur ofta den ger upphov till allvarliga symtom, hur effektiva tillgängliga vaccin är samt hur kostnadseffektivt det skulle vara att införa ytterligare vaccin i de nationella vaccinationsprogrammen. Jag har inhämtat information från Socialstyrelsen om att man nyligen tillsatt en särskilt arbetsgrupp för att analysera dessa frågeställningar när det gäller vaccination mot pneumokocker. I nuläget avvaktar jag arbetet i denna arbetsgrupp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.