Vaccination mot hepatit B

Skriftlig fråga 2009/10:760 av Pethrus Engström, Désirée (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-28
Anmäld
2010-04-28
Besvarad
2010-05-05
Svar anmält
2010-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga

2009/10:760 Vaccination mot hepatit B

av Désirée Pethrus Engström (kd)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Det är snart 20 år sedan Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderade alla länder att vaccinera sina barn mot hepatit B. Trots att över 160 andra länder infört denna allmänna vaccinering har Sverige ännu inte gjort det. Hepatit B orsakar över en halv miljon dödsfall världen över. I Sverige smittas årligen mellan 200 och 350 personer. De allra flesta som smittats är inte medvetna om det och därmed ökar risken för fortsatt smittspridning.

I stället för att vaccinera hela befolkningen har Sverige valt att vaccinera så kallade riskgrupper. Dessa riskgrupper består bland annat av barn som riskerar att smittas av sina mödrar och barn från länder med större risk för hepatit B-smitta. Om man i stället vaccinerar alla barn mot hepatit B slipper barnhälsovården ett omständligt arbete med att identifiera vilka riskgrupperna är. Man slipper också att stigmatisera grupper i onödan. Att utöka det nuvarande barnvaccinationsprogrammet med vaccin mot hepatit B innebär inte heller några praktiska problem eftersom det kan samordnas med dagens vaccinering så att antalet vaccineringstillfällen inte behöver bli fler än i dag.

Just nu pågår en vaccinationsutredning som ska vara färdig i slutet av våren. Det är mycket möjligt att utredningen kommer att föreslå en utökning av det befintliga vaccinationsprogrammet, men innan utredningens förslag blir verklighet kan flera år ha gått.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till folkhälsoministern:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att inkludera vaccination mot hepatit B i det allmänna barnvaccinationsprogrammet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:760 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 5 maj

Svar på fråga

2009/10:760 Vaccination mot hepatit B

Statsrådet Maria Larsson

Désirée Pethrus Engström har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att inkludera vaccination mot hepatit B i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Det nationella barnvaccinationsprogrammet är en viktig förebyggande åtgärd för att upprätthålla en god hälsa såväl på individ- som befolkningsnivå. Det är av stor vikt att vaccinationsprogrammen genomförs med hög säkerhet och är förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Beslut om vilka vacciner som ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn fattas av Socialstyrelsen baserat på underlag från bland annat Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket. Rekommendationer om vacciner prövas kontinuerligt i samråd med experter när nya vetenskapliga fakta presenteras.

Inför varje förändring av programmet gör Socialstyrelsen överväganden kring en mängd olika faktorer. Eftersom hela årskullar av friska barn erbjuds vaccinerna måste vinsten med en allmän vaccination vara mycket väl dokumenterad och risken minimal ur ett individ- och befolkningsperspektiv. Ett nytt vaccin medför också betydande kostnader som måste beaktas. Ytterligare en faktor av betydelse är hur allvarlig sjukdomen är som vaccinet ska förebygga och hur många individer som riskerar att insjukna av smittan. Flera olika faktorer har således betydelse för Socialstyrelsens bedömning av om ett vaccin ska inrymmas i det allmänna vaccinationsprogrammet. Bedömning kan naturligtvis variera över tid och resultera i olika beslut i olika länder.

När det gäller hepatit B är det en relativt ovanlig sjukdom i Sverige med ca 1 500 fall per år. Sjukdomen förekommer dessutom nästan enbart i vissa grupper. Socialstyrelsen har därför rekommenderat att vaccination mot hepatit B ska erbjudas till riskgrupper i stället för att inrymmas i allmän vaccination. För att upptäcka hepatit B hos gravida och förebygga smittspridning till fostret har Socialstyrelsen dessutom föreskrivit att vårdgivare ska erbjuda alla gravida kvinnor provtagning för den aktuella smittan. Jag är enig med frågeställaren att stigmatisering av grupper ska undvikas och det är därför bra att provtagning erbjuds alla mödrar.

Såsom Désirée Pethrus Engström påtalar pågår en statlig utredning som har till uppgift att se över bland annat ansvarsgränser, beslutsprocesser och finansiering när det gäller vacciner som tillhandahålls inom de allmänna vaccinationsprogrammen.

Med beaktande av att Vaccinutredningen lämnar sitt betänkande i slutet av maj samt att jag har fullt förtroende för Socialstyrelsens beslutsprocess när det gäller de allmänna vaccinationsprogrammen finner jag för närvarande inte skäl att vidta några åtgärder. Jag kommer emellertid att följa frågan noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.