Utvecklingen i östra Medelhavet

Skriftlig fråga 2019/20:2043 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-25
Överlämnad
2020-08-27
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-10
Sista svarsdatum
2020-09-10
Besvarad
2020-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Intresset för jordens naturresurser är ständigt ökande. Detta är synligt på många håll, inte minst i de arktiska regionerna såväl som i Medelhavet. Spänningarna i de östra delarna av Medelhavet, där flera länder gör anspråk på fyndigheter, väcker oro.

I syfte att undvika ökade spänningar skulle EU kunna agera för att stödja en hållbar utveckling.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är ministern beredd att verka för att EU bidrar till en deeskalering av spänningarna i östra Medelhavet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2043 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2043 av Margareta Cederfelt (M) Utvecklingen i östra Medelhavet

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag är beredd att verka för att EU bidrar till en de-eskalering av spänningarna i östra Medelhavet.


Regeringen ser med allvar på den upptrappade situationen i östra Medelhavet. Det är oroande att flera länder ökat sin militära närvaro i området. Jag har varit tydlig med att Sverige vill se en nedtrappning av det spända läget.

Regeringen är oroad att Turkiet rör sig allt längre bort från EU och sina internationella åtaganden. Vi ser allvarligt på Turkiets agerande i sitt närområde.

Sverige stödjer tydligt Cypern och Grekland vad gäller respekten för deras suveränitet och rättigheter i enlighet med folkrätten. EU har med anledning av Turkiets otillåtna borrningsverksamhet i havsområden utanför Cypern antagit en sanktionsregim, som innefattar frysning av tillgångar och reserestriktioner för personer och företag som är delaktiga i denna verksamhet när Cyperns suveränitet eller rättigheter kränks.

Inom EU-samarbetet har regeringen särskilt betonat vikten av att skapa förutsättningar för regional dialog. Utvecklingen i östra Medelhavet har upprepade gånger diskuteras i rådet för Utrikes frågor och även av Europeiska rådet. Den väntas även fortsättningsvis ligga högt upp på EU:s dagordning.

Det är viktigt att de pågående försöken till dialog och minskade spänningar i östra Medelhavet kan fortsätta. Regeringen står bakom de ansträngningar som EU:s höga representant Josep Borrell gör för dialog och avspänning, samt även Tysklands medlingsinsatser. Skulle dialogen inte ge resultat har jag signalerat att vi är beredda att överväga ytterligare åtgärder mot Turkiet.

Stockholm den 10 september 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.