Utvecklingen i Afghanistan

Skriftlig fråga 2017/18:1301 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-15
Överlämnad
2018-05-15
Anmäld
2018-05-16
Svarsdatum
2018-05-23
Sista svarsdatum
2018-05-23
Besvarad
2018-05-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Afghanistan är Sveriges största biståndsland. Men utöver biståndet så har Sverige och Afghanistan långa relationer till varandra. Svenska Afghanistankommittén är en av de få biståndsorganisationer som funnits i landet före år 2001.

I Afghanistan drabbar terrorn alla. Men extra utsatta blir olika minoriteter, särskilt den stora minoriteten hazarer. Många terrordåd har riktats enbart mot dem. Utvecklingen är just nu negativ, och många oroar sig för ännu större dåd mot just folkgruppen hazarer.

Den 23 april 2018 åkte en minibuss mellan Herat och Ghoor-provinsen; den stoppades av terrorister som skiljde ut hazarer från de övriga passagerarna. Tre personer kidnappades och dödades. Detta är ett av flera exempel på vad som hänt den senaste tiden.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Kan ministern göra något för att lyfta minoriteternas och hazarernas situation i Afghanistan? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1301 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till

riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1301 av Anders Österberg (S)
Utvecklingen i Afghanistan

Anders Österberg har frågat mig vad jag kan göra för att lyfta situationen för minoriteter, särskilt den utsatta gruppen hazarer, i Afghanistan.

Diskriminering av personer som tillhör minoriteter är ett problem i Afghanistan. Hot och godtyckligt våld mot hazarer förekommer. Detta belyses särskilt i den rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Afghanistan, som Utrikesdepartementet publicerade 2017.

Svenska företrädare lyfter regelbundet mänskliga rättigheter, inklusive minoriteters situation med företrädare för Afghanistans regering. Även genom EU verkar regeringen för att mänskliga rättigheter tas upp med Afghanistan. EU har sedan 2015 en regelbunden dialog om mänskliga rättigheter på hög nivå, där Sverige deltar. Religionsfrihet är en av de frågor som prioriteras. Inom ramen för medlemskapet i FN:s säkerhetsråd lyfter Sverige behovet av en politisk lösning som leder till fred och säkerhet i Afghanistan.

Sveriges engagemang i Afghanistan är långsiktigt. Afghanistan är en av de största mottagarna av svenskt utvecklingssamarbete. Det svenska åtagandet om utvecklingssamarbete med Afghanistan uppgår till 8-8,5 miljarder kronor under tioårsperioden 2015-2024.

Svenskt utvecklingssamarbete i Afghanistan gör inte skillnad mellan olika etniska eller religiösa grupper, utan genomförs med utgångspunkt i var biståndet kan göra störst nytta och bidra till varaktiga resultat. Sida finansierar Svenska Afghanistankommittén (SAK) som bland annat bedriver skolor i Bamyan, där hazarer är den dominerande minoriteten, och har även verksamhet i andra hazara-befolkade områden.

Stockholm den 23 maj 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.