Till innehåll på sidan

utsatta flickor i fristående muslimska skolor

Skriftlig fråga 2002/03:947 av Danestig, Britt-Marie (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-15
Anmäld
2003-05-15
Svar anmält
2003-05-21
Besvarad
2003-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2002/03:947

av Britt-Marie Danestig (v) till statsrådet Mona Sahlin om utsatta flickor i fristående muslimska skolor

I en SVT-dokumentär, I skolans våld, den 8 maj granskades några konfessionella fristående skolor med muslimsk inriktning. En rad grava missförhållanden uppdagades. Det förekom hot och misshandel samt kränkningar och diskriminering av elever. Skolpersonal underlät också att anmäla föräldrar som hade misshandlat sina barn. Verksamheten strider därmed både mot skollag och socialtjänstlag. De mest utsatta eleverna i dessa skolor är flickorna, som utsätts för diskriminering, förtryck och grova integritetskränkningar. En företrädare för en av skolorna sade sig till och med acceptera könsstympning av flickor. En annan sida av problemet är att synen på kvinnor som underordnade reproduceras och överförs till de pojkar som går i dessa skolor, och på så sätt vidmakthålls den manliga maktstrukturen. Enligt flera av Skolverkets rapporter är motivet för föräldrarna att välja dessa skolor, att isolera sina barn och "skydda" dem från vissa värderingar och företeelser i det omgivande samhället. Både utbildningsministern, Thomas Östros, och Skolverket har aviserat att åtgärder kommer att vidtas mot dessa skolor. Frågan omfattar dock mer än tillståndsgivning och rätt till bidrag för de fristående skolorna. Det handlar lika mycket om invandrarflickornas rättigheter och möjligheter i det svenska samhället. Detta är demokrati- och integrationsminister Mona Sahlins ansvarsområde och hon har tidigare engagerat talat om att situationen måste förbättras för dessa flickor.

Vilka åtgärder avser demokrati- och integrationsministern att vidta för att förhindra att invandrarflickor förtrycks och utsätts för kränkningar i muslimska fristående skolor?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:947 besvarad av

den 21 maj

Svar på fråga 2002/03:947 om utsatta flickor i fristående muslimska skolor

Statsrådet Mona Sahlin

Britt-Marie Danestig har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att invandrarflickor förtrycks och utsätts för kränkningar i muslimska fristående skolor.

Låt mig inledningsvis slå fast att alla barn och ungdomar i vårt samhälle ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Religionsfriheten är grundlagsskyddad i Sverige och är även en av de mänskliga rättigheterna. Detta hindrar dock inte att utövandet kan begränsas av de allmänna regler som gäller för människors handlande i samhället, vilket exempelvis innebär att en straffbar handling inte skyddas av att det ligger religiösa motiv bakom. Diskriminering är inte heller tillåten för att den sker på religiös grund. Barn och ungdomar får inte kränkas vare sig i skolan eller någon annanstans.

Inslagen från muslimska friskolor i programmet I skolans våld visar enligt min mening brott mot skollagen och hela den värdegrund som skolan vilar på. Det är, som Britt-Marie Danestig väl känner till, Skolverket som ska kontrollera att friskolorna följer skollagen och läroplanen som gäller för alla skolor i Sverige. Skolverket följer också regelbundet upp och utövar tillsyn av de fristående skolorna. Vid ett antal fristående grundskolor har Skolverket konstaterat att utbildningen inte uppfyller kraven för godkännande. Därmed återkallas godkännandet. Detta medför att också skolans rätt till bidrag från elevernas hemkommuner upphör.

Förutom det arbete som görs inom skolan har regeringen vidtagit åtgärder på många andra områden för att förbättra situationen för ungdomar som lever i en vardag av ofrihet, tvång eller våld. Åtgärderna omfattar bland annat föräldrautbildning, utbildning av personal inom skola och socialtjänst, dialog med trossamfund och förbättrad introduktion av nyanlända flyktingar.

För min egen del avser jag att ha en dialog med imamer och präster i Sverige om hur de kan bidra till att skolor på konfessionell grund kan fungera utan att bryta mot lagar om aga eller flickors rättigheter.

Så mitt svar till Britt-Marie Danestig är att regeringens insatser har som mål att förbättra situationen för de flickor som lever i en vardag av ofrihet och tvång och att alla ungdomar, flickor som pojkar, ska kunna tillgodogöra sig likvärdiga kunskaper på lika villkor oavsett vilken skola de går i. Det är också målet för det samarbete på området som vi har inlett tillsammans med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.