Till innehåll på sidan

Utrikesministerns uttalande i samband med högnivåbesök från Iran

Skriftlig fråga 2018/19:918 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2019-08-27
Överlämnad
2019-08-28
Anmäld
2019-08-29
Svarsdatum
2019-09-11
Sista svarsdatum
2019-09-11
Besvarad
2019-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Värderingar bör vara kärnan i all politik, även utrikespolitiken. Samtal och diplomati tillhör de viktigaste verktygen i utrikespolitiken, men för en regering som stoltserar med att föra en feministisk utrikespolitik bör det vara särskilt viktigt att inte låta längtan att hitta samförstånd gå så långt att man kompromissar bort sina värderingar.

I samband med högnivåbesöket av Irans utrikesminister har det blivit uppmärksammat i medierna att Irans utrikesminister vägrade hälsa på utrikesminister Margot Wallström genom att skaka hand.

Det går naturligtvis inte att tvinga någon som inte vill hälsa på kvinnor genom att skaka hand att göra det, men det går att kritisera agerandet. Det valde regeringen inte att göra. I stället för att kritisera agerandet valde utrikesminister Margot Wallström att släta över och helt bortse från värderingarna som ligger bakom agerandet med det felaktiga och absurda påståendet ”iranier hälsar inte genom att skaka i hand”. Det skickar signalen att regeringen är beredd att helt kompromissa bort sina feministiska värderingar i diplomatin. Det rimliga hade varit att beklaga agerandet och framför allt fördöma de icke-feministiska värderingar som ligger bakom valet att inte hälsa på kvinnor genom att skaka hand. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Varför valde ministern och den feministiska regeringen inte att mer kraftfullt markera mot Irans politik mot kvinnor i samband med högnivåbesöket?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:918 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:918 av Magdalena Schröder (M) Utrikesministerns uttalande i samband med högnivåbesök från Iran

Magdalena Schröder har frågat mig om regeringens markering mot Irans politik mot kvinnor under utrikesminister Javad Zarifs besök i augusti.

Regeringen är djupt oroad över situationen för mänskliga rättigheter och kvinnors åtnjutande av dessa i Iran. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer visar tydligt på de allvarliga brister som finns.

Skyddet av och respekten för mänskliga rättigheter är centrala aspekter i Sveriges relation med Iran. Vi arbetar löpande med dessa frågor och tar upp mänskliga rättigheter i alla våra politiska kontakter med landet.

Regeringens feministiska utrikespolitik syftar till att öka kvinnors och flickors möjlighet att till fullo åtnjuta de mänskliga rättigheterna. Sådan förändring kräver dialog, även med länder som står långt ifrån oss i synen på jämställdhet. Kvinnors åtnjutande av mänskliga rättigheter i Iran var således en viktig del av mina diskussioner med Irans utrikesminister Javad Zarif under dennes besök till Stockholm. Vi hade en rak och tydlig dialog där jag framförde den svenska regeringens syn på bristen på respekt för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter i Iran.

Regeringen kommer även fortsatt att kontinuerligt föra fram dessa budskap i kontakter med iranska företrädare, liksom genom FN och EU

och i andra relevanta fora. Den feministiska utrikespolitikens syfte och mål är att konkret bidra till att förbättra kvinnors och flickors situation. Det arbetet fortsätter i Iran och övriga världen.

Stockholm den 10 september 2019 –

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.